Kunststukje voor straks in de EK-finale

Hier is de Man uit Urk, nu ja, de man die een Man uit Urk was – maar toen had hij dat on-Urkse knotje vast nog niet. Niet dat wij afgeleid worden door de haardracht van topsporters, we zitten immers niet bij de schoolkrant. (Dan hadden we Worthy de Jong gevraagd of hij weleens met zijn haar in het netje is blijven steken). De Jong werd geboren in Paramaribo maar kwam tot basketbalwasdom bij de Urkse Orca’s. Inmiddels is hij een ‘zekerheidje’ bij Z&Z Leiden en het Nederlands team. Dat plaatste zich voor het eerst sinds 1989 voor een EK.

Zaterdag in Zagreb wacht Georgië. Eén video zal men in Tbilisi met angst en beven bekeken hebben: die uit april 2013 van ZZ Leiden tegen Gasterra Flames uit Groningen. Worthy krijgt de bal aan de linkerkant, dribbelt richting basket, maar moet uitwijken zodat hij aan de achterkant van het bord belandt. Wat nu? Hij springt, zweeft even en gooit de bal van de achterkant over het bord, waar deze zachtjes door het net floept. De Flames kijken of ze water zien branden, wij vinden het echt een kunststukje voor in de komende EK-finale.

    • Arjen Fortuin