Kolibrie leeft met ‘vijand’

None
Illustratie Irene Goede

Toen Dr. Zeepaard op vakantie was in Frankrijk, dachten de campingburen dat ze een kolibrie gezien hadden. Ken je die vogeltjes? Kleine, slanke vogels met mooie kleuren, die druk fladderend nectar uit bloemen zuigen. Ze lijken wel vlinders.

De buren hadden zich vergist: de ‘campingkolibrie’ wás ook een grote vlinder. Er leven geen kolibries in het wild in Frankrijk of in de rest van Europa. Ze wonen in Amerika.

Jij ziet kolibries dus alleen in de dierentuin, maar je kunt je vast voorstellen dat zo’n vlinderachtig vogeltje geen gemakkelijk leven heeft. Hoe blijf je uit de klauwen van roofvogels?

Toch lukt dat. En het is nog gekker: kolibries in Noord-Amerika broeden juist vlakbij nesten van roofvogels. Bij haviken! Die roofvogels jagen graag op kleinere vogels. Dat kan toch nooit goed gaan?

Juist wel. En dat zit zo.

Deze kolibrie heet de ‘zwartkinkolibrie’, omdat het mannetje een zwarte kin heeft. Ze zijn heel klein (8 centimeter) en hebben één grote vijand: gaaien. Gaaien zijn familie van de kraai. Ze roven kolibrienesten leeg. Ze zijn dol op eieren en jonge vogeltjes.

Van de haviken heeft de zwartkinkolibrie geen last. Haviken eten nauwelijks kolibries, want kolibries zijn klein en ontzettend snel. Haviken grijpen liever een vogel waar meer vlees aan zit. Een koekoek, een duif, of... een gaai.

Raadsel opgelost: kolibries nestelen vlakbij haviken, want daar durft geen gaai te komen. Die is veel te bang dat ie zelf wordt opgegeten. Een havik is een prima waakhond!

    • Hester van Santen