‘KNVB experimenteert bij jeugd met minder inmenging coach en ouder’

Jonge voetballers in actie.
Jonge voetballers in actie. Foto ANP/ Koen van Weel

Minder bemoeienis, meer vrijheid voor de spelers, dat wil voetbalbond KNVB bereiken met een experiment in twee klassen van de F-pupillen (7 en 8 jaar) dat vandaag start in Limburg. Ouders moeten op ten minste twintig meter van de spelers staan en er is niet langer een scheidsrechter aanwezig, meldt de NOS vandaag.

In de zogeheten Fair Play Competitie blijven er wel coaches, maar die wordt verzocht minder aanwijzingen te geven en vooral positieve feedback en troost te bieden. De bedoeling is dat hierdoor duizenden kinderen weer “het vrije voetbalspel” terugkrijgen, in de woorden van de KNVB.

Gestaakt

Volgens de NOS is de maatregel vooral gericht op de eerdergenoemde ouders, die er door hun gedrag soms voor zorgen dat wedstrijden moeten worden gestaakt. Om ze op twintig meter afstand te houden, zijn de velden waarop de F’jes spelen in de competitie verkleind.

De bedoeling is dat de Fair Play Competitie de komende jaren ook elders wordt ingevoerd en niet alleen bij de F’jes, de jongste spelers in competitie, maar ook bij de E’tjes.