Jean-Marie Le Pen richt nieuwe politieke partij op

Jean-Marie Le Pen maakt de oprichting van zijn nieuwe partij bekend tijdens een bijeenkomst in een restaurant in Marseille. Foto AFP/Boris Horvat

Jean-Marie Le Pen, de oud-lijsttrekker en oprichter van de Franse extreemrechtse partij Front National die nu wordt geleid door zijn dochter Marine, heeft een nieuwe politieke partij opgericht. De 87-jarige Le Pen werd vorige maand nog uit Front National gezet.

De partij heet Rassemblement Bleu Blanc Rouge (het blauw-wit-rode samenwerkingsverband) en verwijst naar de drie kleuren van de Franse vlag. Le Pen maakt het nieuws vanmiddag bekend in een restaurant in Marseille. Die plek is opvallend, want daar vindt dit weekend onder leiding van Marine Le Pen een bijeenkomst plaats van Front National.

“Jullie zullen geen wezen zijn”, zei Le Pen tegen zijn supporters, waarvan er zo’n 300 aanwezig waren, tijdens de bekendmaking. Hij zei tevens dezelfde weg te willen inslaan als zijn oude partij. Zijn dochter zei in een reactie zich niet druk te maken over de nieuwe concurrent op de rechterflank van het politiek spectrum:

“Iedereen buiten de Front National staat het vrij een partij op te richten. Ik zie dit niet als een probleem. Hij (haar vader, red.) doet wat hij wilt, hij is een vrij man.”

‘Geeft nooit zijn ongelijk toe’

Volgens correspondent Peter Vermaas zal de oprichting van de nieuwe partij nauwelijks gevolgen hebben voor de regionale verkiezingen die over drie maanden in Frankrijk plaatsvinden:

“Le Pen senior heeft nog maar een kleine schare volgers binnen Front National en dan alleen in het zuiden. Maar de kiezers, zo’n 25 tot 30 procent van de Franse bevolking, die op Front National willen stemmen willen niets te maken hebben met de oude man. Zij stemmen juist op Marine. Zij heeft heel duidelijk afscheid genomen van de oude generatie van haar vader en van Front National een bredere beweging gemaakt.

Jean-Marie is een showman en iemand die nooit zijn ongelijk zal toegeven. Hij zal tot aan zijn dood blijven doorvechten voor wat hij vindt dat goed is. Het is wel saillant dat Le Pen in de jaren zeventig degene was die alle extreemrechtse splinters bij elkaar wist te krijgen en nu dat weer een beetje uit elkaar probeert te trekken.”

Mocht Jean-Marie Le Pen zich kandidaat stellen bij de regionale verkiezingen, dan loopt hij in Zuid-Frankrijk de kans om tegen zijn eigen kleindochter Marion Le Pen uit te komen. Zij is rechtser dan haar tante Marine en denkt over veel zaken hetzelfde als haar grootvader. Maar volgens Vermaas is de band tussen Jean-Marie en Marion dermate goed dat zij hem zou kunnen overhalen zich niet in de regio verkiesbaar te stellen.

Familieruzie

De band tussen Jean-Marie en Marine is ronduit slecht te noemen. In 2011 droeg senior, die Front National in 1972 oprichtte, de macht van de partij over aan zijn dochter. Toen hij zich in april dit jaar verkiesbaar wilde stellen voor de regionale verkiezingen, was zijn dochter daartegen. Zij probeert de partij aantrekkelijker te maken voor een grotere groep kiezers door zich te ontdoen van het antisemitische en racistische imago.

Haar vader had zich juist nog in het voorjaar nog uitgesproken over de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog, die hij een “detail” noemde, en had het opgenomen voor de collaborerende Vichy-regime in Frankrijk. De familieruzie die daarop ontstond werd uitgevochten in de media.

    • Sam de Voogt