Herinneringen maken

Van Nijmegen tot Californië deden lezers mee aan de tekencursus van Siegfried Woldhek.

Aquarel van twee kinderen op een banaan van Marleen Boland

Iedereen, echt iedereen kan iets moois maken”, zei NRC-tekenaar Siegfried Woldhek aan het begin van de zomervakantie, bij de aftrap van zijn tiendelige tekenserie in Lux. Als Woldhek nu, aan het einde van de zomer, de ruim vierhonderd ingezonden tekeningen overziet, kan hij alleen maar tevreden vaststellen dat zijn missie is geslaagd: „Ik teken op vakantie, omdat ik dan meer zie. Dat dat voor veel lezers ook zo heeft gewerkt, vind ik fantastisch.”

Van Nijmegen tot Californië hebben lezers potloodschetsen, aquarellen en inkttekeningen van dorpjes, bootjes, terrassen, wijnglazen, bergen, pruimen, zeezichten en vogels gemaakt. In hun eentje, of met hun kinderen of kleinkinderen. Ze tekenden op het strand, aan een meer of op de camping. Op tekenpapier of op de achterkant van een bonnetje. Bas Aldewereld uit Velp stuurde niet alleen een aquarel van de bergen rondom het zoutmeer Mono Lake in de Sierra Nevada, maar ook een foto van hem en zijn dochter Lieve (7) aan het werk. We zien ze naast de camper, aan de picknicktafel, met op de achtergrond het adembenemende meer. „Met veel plezier hebben we onze tekentechnieken beoefend”, schrijft hij.

Tekenen is voor veel lezers herinneringen maken. Wilma Bonouvrié maakte op het strand van het Franse plaatsje Baluzac een pentekening van huizen op een rots en schreef erbij: „Als ik de tekening zie, voel ik de dreiging van de opkomende onweersbui, de warmte van de dag en het ruige van het mediterrane landschap.”

Het viel Siegfried Woldhek zwaar om voor deze pagina een selectie te maken, daarvoor waren de inzendingen ook te verschillend – sommige lezers hielden voor het eerst een potlood vast, andere tekenden al jaren. „Ik heb gekeken of ik tekenplezier zag”, zegt Woldhek. „Plezier en lef.” Daarom heeft de tekening van twee kinderen op een banaan in het water, van Marleen Boland gewonnen. Boland mag een tekenworkshop bij Siegfried Woldhek gaan volgen. „Het is een heel vrolijke prent”, zegt Woldhek. „Met veel durf gemaakt. Ik maak me sterk dat er een spannende herinnering aan verbonden is.”

Monique Snoeijen

    • Monique Snoeijen