Googles facelift, de sociale smartphoneconventies

Foto iStock

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Aan het genieten van een uitgebreid ontbijt? Geen haast natuurlijk, op de zaterdagochtend (tenzij de kinderen naar voetbal/hockey/tennis moeten). Maar doordeweeks wil dat er bij veel mensen nog weleens bij inschieten. Terwijl ontbijten toch echt belangrijk is. NRC Q zette wat tips voor een snel (kantoor-)ontbijt op een rij.

2. ‘Beste’, ‘Geachte’, ‘Hi’. Het lijkt zo simpel een mailtje sturen, maar hoe houd je het zakelijk? Sowieso best lastig al die nieuwe technieken en bijbehorende sociale conventies. Is het bijvoorbeeld oké om WhatsApp-berichten te checken tijdens een overleg?

3. Van plan een start-up te beginnen? Doe het vooral nu. Miljarden hier, miljoenen daar: het ene na het andere investeringsfonds wordt opgetuigd om in jonge (tech-)ondernemers te investeren. Ook in Europa. Al valt er in Nederland nog wel wat te winnen, volgens start-up-moeder Neelie Kroes. Die gaat de komende maanden flink lobbyen.

4. Ooit als start-up begonnen, inmiddels uitgegroeid tot miljardenbedrijven: Google, Facebook en natuurlijk eBay, dat deze week zijn twintigste (!) verjaardag vierde. Maar ook wie ouder wordt, wil er jong en strak blijven uitzien. En dat betekent: een logofacelift.

5. Over facelifts gesproken: onder leiding van Paul Jansen gaat de krant van Wakker Nederland flink moderniseren. Zo mag de toon van de nieuwe hoofdredacteur best ‘wat minder boos’. Wat niet verdwijnt: het actievoeren. Het moet immers wel De Telegraaf blijven.

6. De aanhoudende onrust op de Chinese financiële markten zorgt niet alleen daar voor forse verliezen. Eén van de buitenlandse slachtoffers: de Westerse luxe-industrie. Merken als LVHM, Rémy Cointreau, Hèrmes en Kering zagen de afgelopen maand hun beurswaarde flink dalen.

7. Niet dat superbelegger Frederik van Beuningen in dat soort bedrijven ‘zit’. De man achter beleggingsmaatschappij Teslin (goed voor 600 miljoen euro) houdt het liever bij ‘simpele’ ondernemingen dicht bij huis. Denk een Grontmij of Nedap. Vijf tips.

8. Wat Nedap ook heeft: een vrouwelijke commissaris. Maar daarmee voldoet het straks niet aan het streefcijfer dat het kabinet voor eind van dit jaar had opgesteld. Daar staat het technologiebedrijf niet alleen in. Van alle 84 beursgenoteerde bedrijven is er géén een die aan de norm (30 procent vrouwen in de top) voldoet, blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek.

9. Onder de toptransfers in het voetbal ook geen vrouwen. Wél Belgen. Zo verdient Wolfsburg een schamele 75 miljoen euro aan de transfer van Kevin de Buyne naar Manchester City.

10. Nog meer sport en groot geld. 650 miljoen dollar betaalde de Chinese Dalian Wanda Group onlangs voor de organisatie achter de moeder aller triatlons: de Ironman. Niet zo gek, triatlons worden (mede dankzij hardlopen) steeds populairder. Goed nieuws ook voor bedrijven als TomTom die weten dat al die sportfanatiekelingen ook graag de juiste gadgets dragen.

    • Eva Oude Elferink