Engeland als eerste land geplaatst voor EK 2016

Wayne Rooney scoort namens Engeland het openingsdoelpunt tegen San Marino uit een penalty. Foto AP/Marco Vasini

Engeland heeft zich als eerste land weten te plaatsen voor het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk. Door voetbaldwerg San Marino met 6-0 te verslaan kunnen de Engelsen niet lager dan eerste of tweede eindigen in groep E.

Voor de Engelsen was het bovendien dubbel feest. Doordat spits Wayne Rooney in de eerste helft de score opende via een penalty kwam hij qua doelpuntenaantal - 49 stuks - op gelijke hoogte met legende Bobby Charlton, die Engeland in 1966 naar de wereldtitel leidde. In de volgende wedstrijd tegen Zwitserland kan Rooney proberen topscorer aller tijden van het Engelse elftal te worden. In de groep, waarin ook Slovenië, Litouwen en Estland zitten, staat Zwitserland tweede en Estland derde.

Rusland en Spanje doen goede zaken

In groep G won Rusland van Zweden (1-0), waardoor het de achterstand op de nummer twee in de poule verkleinde naar één punt. Oostenrijk staat nog altijd eerste. Spanje won met 2-0 tegen Slowakije, en komt daarmee op gelijke hoogte aan kop van groep C. Wales is na een overwinning afgelopen donderdag op Cyprus zo goed als zeker van het EK. Sterspeler Gareth Bale maakte het enige doelpunt in de wedstrijd.

Nederland speelt morgen in Konya tegen Turkije om de derde plaats in groep A. Bondscoach Danny Blind gaf tijdens de laatste training en op de persconferentie niets prijs over de opstelling. Wel waarschuwde hij zijn elftal “het hoofd erbij te houden”. Dankzij een stomme slaande beweging van Bruno Martins Indi kwam Nederland afgelopen donderdag met tien man te staan tegen IJsland. In een wedstrijd die gewonnen had moeten worden, verloor Oranje vervolgens met 1-0.

Lees ook in NRC Handelsblad: Exit Robben: weg is hoop bij Oranje
    • Sam de Voogt