Inwoners Japans kernrampgebied na 4,5 jaar weer terug naar huis

Een inwoner van Naraha kijkt van een afstandje naar een verzamelgebied voor radioactieve aarde. Op het moment dat de foto werd genomen, was het evacuatiebevel nog van kracht. Foto: AFP Photo / Toshifumi Kitamura

Inwoners van het Japanse stadje Naraha, niet ver van de kerncentrale bij Fukushima, mogen weer terug naar huis. De Japanse overheid heeft na ruim vier jaar het gebied vrijgegeven. Dat meldt persbureau AP.

Naraha is de eerste van de zeven gemeenten in de prefectuur Fukushima waarvan het evacuatiebevel is opgeheven. Volgens de Japanse autoriteiten zou het stralingsniveau in de regio weer tot een acceptabel punt zijn teruggekeerd.

Meerderheid inwoners wil nog niet terug

Toch zegt ruim de helft van de 7.400 inwoners van Naraha niet of nog niet van plan te zijn om terug te keren. Sommigen maken zich nog zorgen over het stralingsniveau, anderen hebben elders woonruimte en werk gevonden.

Voor de autoriteiten is Naraha een testcase. Sinds er begin april een proef werd gestart om in delen van het stadje gezinnen te laten terugkeren, zijn slechts honderd van de 2.600 gezinnen teruggekeerd.

Er zijn veel zorgen over gezondheidsrisico’s. Daarnaast is sinds de evacuatie de infrastructuur in het gebied voor een groot deel in verval geraakt; het spoor is overwoekerd en ‘s nachts lopen er wilde zwijnen tussen de vervallen huizen door.

Gebied in 2011 ontruimd na stralingsgevaar

Op 11 maart 2011 ging het twintig kilometer verderop in Fukushima helemaal mis. Een zeebeving en een daaropvolgende tsunami troffen de kerncentrale. De drie reactoren die in bedrijf waren, werden automatisch stilgelegd. De koelpompen en de noodstroomvoeding stopten met werken.

Door het uitvallen van de koeling vond een kernsmelting plaats. Radioactief water stroomde richting zee, en zorgde voor een gevaarlijk hoge straling in het omringende gebied. De Japanse autoriteiten stelden een evacuatiebevel in voor de dorpen rondom het rampgebied.

Bij de tsunami kwamen in totaal 24.000 mensen om, er zijn nog geen doden bekend als direct gevolg van de stralingsbesmetting.

Lees ook de reportage in het gebied van NRC-correspondent Kjeld Duits: De kinderen van Fukushima
    • Sjoerd Klumpenaar