Duizenden migranten trekken Oostenrijk in vanuit Hongarije

Migranten komen aan bij de grens tussen Hongarije en Oostenrijk.
Migranten komen aan bij de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. Foto AP/ Frank Augstein

Enkele duizenden migranten uit het Midden-Oosten, onder wie veel vluchtelingen uit Syrië, zijn de grens tussen Hongarije en Oostenrijk overgegaan nadat ze daar met bussen heen waren gebracht. Ze zullen nu verder naar het noorden trekken. In totaal verwacht Oostenrijk zo’n 10.000 migranten bij de grens, schrijft persbureau AFP.

Oostenrijk en Duitsland hebben gezamenlijk afgesproken de migranten toegang te geven, waarmee beide landen de regels van het asielsysteem opzijzetten. Dat systeem staat op het punt van breken nu Europa te maken heeft met een vluchtelingencrisis, volgens persbureau Reuters de ernstigste sinds de oorlogen in het voormalige Joegoslavië in de jaren 90.

De rechtse Hongaarse regering onder leiding van premier Viktor Orban had onder het motto van verkeersveiligheid besloten de migranten met bussen naar de grens te brengen. Grote groepen migranten liepen namelijk op de weg, nadat hun was verboden de trein te nemen naar Oostenrijk en Duitsland.

Trein

Honderden migranten bivakkeerden de afgelopen dagen in een kamp bij het grootste treinstation van Boedapest. Zij besloten gisteren lopend te vertrekken nadat de Hongaarse autoriteiten donderdag een trein naar Oostenrijk hadden laten stoppen bij een opvangcentrum voor vluchtelingen, zo’n 25 kilometer van de Hongaarse hoofdstad. Ongeveer vijfhonderd migranten die in de trein zaten, weigerden uit te stappen uit angst naar dit opvangcentrum te worden gebracht. De trein is inmiddels ontruimd.

Het Hongaarse parlement stemde gistermiddag in met een serie wetten om de grote toestroom vluchtelingen beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer bevoegdheden om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd. Premier Orban, in Europa omstreden om de onorthodoxe maatregelen die zijn land neemt, zei gisterochtend dat Europa zijn christelijke karakter dreigt te verliezen door de grote toestroom van niet-christelijke migranten.