Dode en gewonden bij brand in flat Roermond - brandtrappen waren afgesloten

Bij een brand in een kelderbox van een Roermondse flat is een man overleden en zijn vijf anderen gewond geraakt. Toen de bewoners werden geëvacueerd, bleek een van de brandtrappen te zijn afgesloten met een stevig kettingslot.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Bij een brand in een kelderbox van een Roermondse flat is een man overleden. Dat meldt persbureau ANP. Vijf anderen raakten gewond.

Het slachtoffer werd zwaargewond uit de berging gehaald, maar overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij heeft waarschijnlijk te veel rook ingeademd.

Bij de brand raakten vijf anderen gewond. Vier van hen hadden rook ingeademd; een vijfde persoon liep een verstuikte enkel op bij de ontruiming.

De brand ontstond vannacht in een flat aan de Olieslagerstraat. Volgens de brandweer zijn een matras en een bankstel in brand gevlogen, waarbij veel rookontwikkeling is ontstaan. Door de vrijgekomen rook moesten 71 bewoners worden geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in een Orangerie.

Brandtrappen afgesloten met kettingslot

Bij de evacuatie bleken beide brandtrappen van het flatgebouw afgesloten te zijn. Toen de bewoners via de brandtrap de flat probeerden te verlaten, kwamen ze volgens de brandweer voor een dichte deur te staan.

De brandweer moest met een betonschaar eerst een stevig kettingslot doorknippen, voordat de bewoners veilig naar buiten konden. Een woordvoerder van verhuurder Wonen Zuid zegt in een reactie volledig verrast te zijn door de afgesloten brandtrappen.

“Het is absoluut niet de bedoeling dat de uitgang is afgesloten. We gaan onderzoeken waarom en door wie dat gebeurd is.”

Vandaag neemt de brandweer de schade op en bekijkt ze wanneer de bewoners terug kunnen naar hun flat. Voor degenen die nog niet terug naar huis mogen wordt opvang geregeld.

    • Sjoerd Klumpenaar