‘De Schepper heeft ons gemaakt om lief te hebben’

In vijf dagen weet een familie uit Apeldoorn via Facebook 14.000 gezinnen te werven om vluchtelingen te helpen. „Eindelijk kunnen we iets doen.”

Onophoudelijk gaat de telefoon. Aan zijn werk – een baan bij de christelijke kindsponsororganisatie Compassion – komt Jurrien ten Brinke (33 jaar) uit Apeldoorn al dagenlang niet meer toe. Aan slapen ook nauwelijks. „Ik heb aldoor media aan de lijn”, zegt hij.

Sinds hun Facebookpagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’ in de lucht is, staat het leven van Jurrien, zijn vrouw Janet (35 jaar) en hun vijf kinderen op zijn kop. Gemiddeld melden zich per minuut acht mensen aan. De teller staat deze vrijdag op ruim 14.000 gezinnen. „Fantastisch”, reageert Ten Brinke. Hij krijgt inmiddels hulp van vrijwilligers van zijn (evangelische) kerk De Basis.

Hoe verklaart hij deze belangstelling? „Wij zien al maanden, eigenlijk al jaren, de ellende. Huilende kinderen, schreeuwende vaders, radeloze moeders. Deze vluchtelingen komen nu ons land binnen, onze dorpen, onze steden. Ze zijn nu zo dichtbij dat we eindelijk iets kunnen doen. Persoonlijk gaat het ons al lang aan het hart. Wij geloven in God, de schepper van het leven. Hij heeft ons gemaakt om lief te hebben.”

Het idee voor de Facebookpagina ontstond na een informatiebijeenkomst die ze maandagavond bezochten over de noodopvang in de Americahal, een evenementenhal in hun woonplaats. Daar worden sinds dinsdag vluchtelingen opgevangen.

Uit eigen ervaring als vrijwilliger jaren geleden in het asielzoekerscentrum in Dronten, weet Ten Brinke hoe belangrijk het is dat er mensen klaarstaan om vluchtelingen te begeleiden. „Ik heb op die bijeenkomst de microfoon gevraagd en gezegd: ‘Laten we er zijn voor deze mensen’.”

Opvang thuis is één van de opties, benadrukt Ten Brinke. „Zelf heb ik daar positieve ervaringen mee.” Zijn ouders hadden twee jaar lang een vluchteling in huis, een Irakees.

Verder kunnen mensen via het inschrijfformulier op Facebook aangeven of ze overdag hulp willen geven of willen helpen bij praktische zaken. Het gaat Janet en Jurrien ten Brinke vooral om ‘liefde en aandacht’ voor hun medemens.

De gegevens van mensen die zich aanmelden, worden doorgespeeld naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en VluchtelingenWerk Nederland. „Zij zullen nagaan wat nodig is. Het moet wel in overleg met de instanties. En eh, ik moet nu écht ophangen. Ik heb nog een interview.”

    • Annette Toonen