Crostini Rotterzwam

Bijzonder

Als je voorbij de plastic zeehond met een strandbal op z’n neus en langs de (echte) schildpadden de wildwaterbaan volgt, dan kom je vanzelf bij het toilet. Restaurant Aloha zit in het voormalig zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard in Rotterdam. En dat is bijzonder leuk tafelen.

Op het oude buitengedeelte van het zwembad is nu een enorm terras met schommelbanken en een indrukwekkend uitzicht op de Willemsbrug en de Erasmusbrug. Tussen de tafeltjes staan raffia parasols met witte sliertjes. De bediening loopt in strakke shirtjes met dunne horizontale streepjes die doen denken aan badkleding uit de fifties. Als het zonnetje meewerkt, voelt het zomaar een beetje als vakantie.

In het openluchtdeel van de wildwaterbaan zwemmen zes waterschildpadden. Een oud bordje erboven (uit de tijd dat er nog badgasten zwommen) maant ze afstand te houden. De landschildpadden Ilse en Ali B. hebben binnen een hokje en worden gevoerd met schilletjes uit de keuken. Op het koffiedik uit de koffiebar worden in een ander deel van het zwembad oesterzwammen gekweekt door het bedrijf Rotterzwam. Dat klinkt conceptueel, maar het lijkt toch eerder – net als het interieur – allemaal een beetje bij elkaar gerommeld. Aloha heeft in ieder geval geen enkele pretentie en dat komt de sfeer ten goede.

Op het bord

Ook in het menu valt weinig lijn te ontdekken. Het is een verzameling van negen gerechten (prijzen tussen 7,75 en 12,75 euro). Er is geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerechten. De kaart is wel eigentijds. Op de borrelkaart staan bijvoorbeeld een gestoomd wit broodje met knapperig buikspek en hoisinsaus (3,95 euro) en een kimchi-pannenkoek (9,25 euro); helaas is die wat flauw en nattig, met een misplaatste berg rauwe taugé. Ook op de dinerkaart staan moderne, originele gerechten. Zoals gegrilde komkommer met zelfgemaakte labneh (hele jonge witte kaas uit het Midden Oosten gemaakt van yoghurt), pistache, zwarteolijfkruim en rozenblaadjes (7,75 euro). Goed bedacht, de smaken kloppen, alleen de verhoudingen zijn uit het lood. De blokken komkommer zijn te groot, waardoor je met te veel rauwe komkommer overblijft ten opzichte van de grilsmaak die de buitenkant heeft meegekregen. En we hebben echt meer van die pistacheolie en olijfkruim nodig.

Hetzelfde probleem hebben de asperges met artisjok en gerookte boter (12,50 euro). De groene asperges zijn goed gegrild en een hollandaisesaus met gerookte boter is een geweldig idee. Alleen is er weer veel te weinig saus. En het valt ook nogal tegen dat het ei op de artisjokbodem gewoon hardgekookt is. Dit gerecht vraagt om lopend eigeel.

Over de portiegrootte hebben we overigens niets te klagen. Van de pekingeendpannenkoekjes voor 12,50 euro eet je makkelijk met z’n tweeën. De eend is wel wat droog. Veel beter is de ossenstaart met bloemkool (11,50 euro): een groot bord met mooi zacht gestoofde stukjes vlees die knapperig zijn opgebakken. Met het vlees zelf is verder weinig gekloot. Dat is fijn, de ossenstaart heeft superveel smaak van zichzelf. Het wordt opgediend met bloemkoolpuree en -roosjes en blanke amandeltjes. Een mooi gerechtje. De grote korrels witte mais in de ceviche (12,75 euro) zijn een leuk detail, ze geven een bijzonder geparfumeerd aroma. En ook de biet gegaard in zoutkorst met mierikswortel, zwarte knoflook en crème fraîche (8,75 euro) is technisch goed uitgevoerd.

Maar de crostini Rotterzwam (8,50 euro) is een dik, taai broodje, met uienmayo en gefrituurde oesterzwammen die zich vooral volgezogen hebben met vet. En de kokospannacotta (5,50 euro) slaat echt nergens op: een dikke derrie ingekookte room op een paar stukjes mierzoete ananas op siroop, afgewerkt met stukjes zompige koek gedrenkt in rum (waarom de kaart melding maakt van verse ananas en rumsaus is een raadsel).

Eindoordeel

Op die laatste twee missers na, kun je bij Aloha best oké eten. In de uitvoering valt een hoop te winnen, maar de gerechten zijn leuk bedacht en zeker niet duur. Bovenal is het een ontzettend originele plek, waar je tussen de schildpadden en de tropische begroeiing hoe dan ook een leuke avond beleeft.

    • Joël Broekaert