Arrestatie na crash drone tijdens partij op US Open

Incident op streng beveiligd toernooi in New York.

Rechts een deel van de drone. Foto Kathy Willens/AP

De Amerikaanse politie heeft vrijdag in New York een man gearresteerd die er van wordt verdacht dat hij een drone heeft laten neerstorten bij de US Open. Bij de partij tussen de Italiaanse tennisster Flavia Pennetta en de Roemeense Monica Niculescu, donderdagavond in de tweede ronde van het grandslamtoernooi, vloog de drone over de baan van het Louis Armstrong Stadion. Het projectiel viel neer op een leeg gedeelte van de tribune, waar het direct door de politie werd onderzocht.

De gearresteerde man, een 26-jarige leraar aan de Academy of Innovative Technology in Brooklyn, wordt volgens een politiewoordvoerder aangeklaagd wegens roekeloos gedrag en het laten vliegen van een drone in een een openbaar park in New York buiten de voorgeschreven gebieden.

Bij de US Open gelden scherpe veiligheidsvoorschriften. Het Louis Armstrong Stadion is met een capaciteit van 10.000 toeschouwers de belangrijkste baan na het Arthur Ashe Stadion, het centercourt van Flushing Meadows.

Het zwarte projectiel vloog diagonaal door het stadion tijdens de voorlaatste game van de wedstrijd, die de als 26ste geplaatste Pennetta met 6-1 en 6-4 won. De Italiaanse verklaarde na afloop dat ze de drone hoorde maar niet wist wat het was. Haar eerste gedachte was dat het misschien een bom was. „Het was wel beangstigend. Met alles wat er speelt in de wereld dacht ik: oké, het is voorbij.”

Volgens Pennetta vertelden umpire noch de toernooi-officials op de tribune haar dat het om een drone ging. Pas toen het projectiel in stukken uiteen viel op de lege tribune werd de partij kort onderbroken. Pas toen politie en brandweer de drone hadden onderzocht, kon er verder worden gespeeld. „De umpire wilde wachten op een teken van de politie”, aldus Pennetta. „Ook al denk ik om eerlijk te zijn dat ze niet wisten wat het precies was.”

De Italiaanse speelster, wier coach en fysiotherapeut tegenover de tribune zaten waar de drone neerviel, zette vraagtekens bij de strenge toegangscontrole in New York. „Al die veiligheidsmaatregelen en dan komt het gevaar uit de lucht.” De partij tussen Pennetta en Niculescu was verplaatst van baan 17 naar het Louis Armstrong Stadion omdat daar een aantal eerdere partijen sneller dan gepland was afgelopen. Vanwege de verplaatsing waren de tribunes lang niet vol en landde de drone op een leeg gedeelte. „Als er toeschouwers hadden gezeten, zou het hen hebben geraakt en een hoop schade hebben veroorzaakt”, stelde Pennetta.