Als ik op zakenreis ga, vlieg ik er in mijn eigen vliegtuig heen

Riks Noorman is ICT-ondernemer. Hij heeft vijf bedrijven en werkt zo’n honderd uur in de week.

„Ik zie de wereld als één grote snoepwinkel, overal zijn leuke dingen.”

Riks: „Voor mijn werk reis ik al de hele wereld rond, dus in mijn vakantie hoef ik niet zo nodig ver van huis.”
Riks: „Voor mijn werk reis ik al de hele wereld rond, dus in mijn vakantie hoef ik niet zo nodig ver van huis.” Foto David Galjaard

Ik heb vijf bedrijven

Riks: „Ik verstuurde mijn eerste factuur toen ik dertien was. Op school ging het niet zo lekker. Mijn zus overleed toen ik vijf jaar was en daar is thuis nooit over gepraat. Dat leidde tot problemen op school. Ik besloot om mezelf op een andere manier te bewijzen. Dat is gelukt: ik ben gediplomeerd kraanmachinist, uitbener, werktuigbouwkundige, kapitein, commercieel piloot en registermakelaar en taxateur binnen mijn vakgebied.”

„Op dit moment heb ik vijf bedrijven. Een handelsonderneming in roerende goederen, zoals schepen en kranen en een taxatie- en advieskantoor op het gebied van hijs-, hef- en graafwerktuigen, van pontons tot boorplatforms. Verder heb ik een taxatiebeheerwebsite, een soort kadaster voor roerende goederen. Die staan nergens geregistreerd, wat bij diefstal erg lastig is. Ik ben er heel trots op dat ik me op mijn leeftijd heb ontwikkeld tot een geslaagde ICT-ondernemer.” „Het bedrijf groeit enorm, het is van vijf naar vijftig man personeel gegaan. Maar ik doe hier wel een stap terug, die groei laat ik aan een jongere generatie over. Verder heb ik nog een vliegbedrijf dat de aan- en verkoop van toestellen heeft begeleid voor onder meer de KLM, het ministerie van Financiën en de luchtmacht. Als ik op zakenreis moet in Europa, vlieg ik er in mijn eigen vliegtuig heen, dat is sneller en goedkoper. Ten slotte heb ik nog een rederij met vijf schepen die varen in de regio Amsterdam en over de Utrechtse Vecht. Dat bedrijf bestaat al bijna honderd jaar en is nog van mijn ouders geweest. Ik heb onder meer een kustsleepboot uit 1957 en een stoomschroefschip uit 1887 dat wordt verhuurd voor zakelijke evenementen. Naomi Campbell heeft er een keer een feest op gegeven en er is een passage uit de film over Herman Brood op die boot opgenomen.”

Dossiers van vele miljoenen

„Ik woon op twee plaatsen: het denkwerk doe ik in mijn huis in de bossen bij Lage Vuursche, daar rust ik ook uit. Als ik ‘s morgens vroeg op pad moet, dan slaap ik in mijn appartement boven mijn kantoor in Vreeland. Ik werk zo’n honderd uur in de week, vooral in de rederij. Dat lijkt hobby, maar er werken direct en indirect zo’n veertig mensen. Maar omdat vijf bedrijven toch wel wat zorgen geven, neem ik nu wat meer afstand. Bij taxaties heb je toch regelmatig te maken met dossiers van vele miljoenen. En alles moet gedegen en onafhankelijk gebeuren. Ik heb de afgelopen 42 jaar de hele wereld afgereisd en heb al zo vaak meegemaakt dat mensen probeerden me te beïnvloeden om de taxatie omhoog te krijgen. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Ja, ik heb een kleurrijk leven. Maar ook wel eens gevaarlijk. Ik heb nog nooit een opdracht neergelegd, maar als het moet, schakel ik justitie in.”

Een lintje van de koning

„Ik barst van de hobby’s. Vliegen, koken, mijn tuin, reizen, muziek maken. Ik heb twee draaiorgels, een nieuwe en een oud Amsterdams draaiorgel. Ik draai zelf, een keer of twintig per jaar. Vaak gratis, bijvoorbeeld voor zieke kinderen of bejaarden. Soms betaald, bijvoorbeeld op een congres of voor een raad van bestuur. Dat geld geef ik aan het Ronald McDonald Huis in Amsterdam. Ik heb er een lintje voor gekregen van de koning. Tijdens het kroningsfeest heb ik een orgel gezet aan boord van een boot vol arme Amsterdammers. Sociaal zijn geeft heel veel energie. Het verhoogt mijn kwaliteit van leven en het houdt me met beide benen op de grond. Ik probeer de wereld iets beter achter te laten. En ik wil iets van mijn welstand delen met anderen.”

„Voor mijn werk reis ik al de hele wereld rond, dus in mijn vakantie hoef ik niet zo nodig ver van huis. Al ben ik vorig jaar naar een kuuroord in Thailand geweest en trek ik er ook regelmatig met mijn camper op uit. Met mijn boot ga ik vaak naar de Waddenzee, dat is echt mijn passie. Vakantie houden is voor mij rust. Ik heb de tijd aan mezelf, dat scheelt. Ik zie de wereld als één grote snoepwinkel, overal zijn leuke dingen.”

Privé doe ik niks geks

„Geld geef ik uit aan een goed glas wijn, aan mijn huis, aan mijn boot, maar niet aan extreme dingen. Zorgen dat mijn boten er tiptop uitzien, vind ik ook belangrijk. En ik heb de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in mijn taxatiewebsite, maar privé doe ik niks geks. Ik geniet momenteel bijvoorbeeld enorm van een simpel tosti-apparaat dat ik net heb aangeschaft.”

Ik wil graag gezond blijven. Ik ben onlangs begonnen met hot yoga, dat is yoga bij 40 graden, het werkt heel zuiverend. Ik kan volop genieten van het hier en nu. Er zijn natuurlijk altijd dingen waarover je kunt mopperen, maar gemiddeld genomen is het leven perfect. Ik wil ook graag blijven vliegen. Als ik dan uit het raampje kijk, is de wereld zo prachtig. Het los zijn van de aarde geeft me energie en inspiratie. Als ik vóór me de maan zie opkomen en achter me de zon zie zakken, dat soort momenten blijven je bij. Dan vergeet je alle toestanden die je in je werk tegenkomt.”

    • Friederike de Raat