8.000 vluchtelingen aangekomen in Duitsland en Oostenrijk

Syrische vluchtelingen zwaaien nadat ze zijn gearriveerd op het station van München in Duitsland.
Syrische vluchtelingen zwaaien nadat ze zijn gearriveerd op het station van München in Duitsland. Foto AP/Michael Probst

Meer dan 8.000 vluchtelingen zijn vandaag vanuit Hongarije doorgereisd naar Oostenrijk en Duitsland. Duitsland heeft 5 miljard euro vrijgemaakt voor de opvang van asielzoekers, terwijl in Parijs 10.000 mensen de straat opgingen om de vluchtelingen een hart onder de riem te steken.

De meeste vluchtelingen zijn na het oversteken van de Hongaars-Oostenrijkse grens direct doorgereisd naar Duitsland. Voor enkele honderden vluchtelingen was Wenen voor vandaag het eindpunt. Om al het treinverkeer in de richting van Duitsland in goede banen te kunnen blijven leiden hebben de autoriteiten voor de rest van de dag een pauze ingelast. Vanuit Salzburg rijden nog wel de hele nacht treinen naar Duitsland.

In tegenstelling tot de chaos die zich eerder deze week voordeed in Hongarije, verliep het vandaag heel rustig en georganiseerd, aldus onze correspondent Caroline de Gruyter, die meereisde met de trein van Wenen naar München:

“Zowel in Wenen als in München verliep alles ordentelijk. In de trein zelf werd vooral geslapen, of op de telefoon gekeken. Eenmaal in München zijn de vluchtelingen naar een opvangkamp in een buitenwijk van de stad gebracht. Daar is eten, een dak boven hun hoofd en kunnen ze zich registreren. Vanuit daar kunnen ze morgen verder reizen.”

6 miljard extra voor opvang

Duitsland heeft 5 miljard euro vrijgemaakt voor de opvang van de vluchtelingen, aldus persbureau Reuters. Een deel daarvan moet ook voor volgend jaar worden gebruikt. Volgens bondskanselier Merkel moeten extra maatregelen genomen kunnen worden zonder daarvoor belastingen te verhogen of de begroting in gevaar te brengen.

Het geld was eigenlijk bedoeld om de Duitse staatsschuld af te lossen. De uiteindelijke begroting van Duitsland moet in november worden goedgekeurd door de Bondsdag. Oostenrijk en Duitsland hebben gezamenlijk afgesproken de migranten toegang te geven, waarmee beide landen de regels van het asielsysteem opzijzetten.

Demonstratie in Parijs

Op het Place de la Republique in Parijs verzamelden zich vandaag meer dan 10.000 mensen om te protesteren tegen het “repressieve beleid” ten opzichte van vluchtelingen. Ook in andere steden zoals Toulouse en Bordeaux werd geprotesteerd. Een vandaag verschenen enquete, gehouden onder de Franse bevolking, liet zien dat een kleine meerderheid, 56 procent, zich nog altijd verzet tegen het opengooien van de grenzen voor vluchtelingen.

Op het Griekse eiland Lesbos zijn vluchtelingen slaags geraakt met de politie. Zo zouden 700 vluchtelingen een ferry hebben bestormd. Ze raakten gefrustreerd omdat de autoriteiten de asielzoekers te langzaam registreren. Volgens Europese wetgeving moeten asielzoekers geregistreerd worden in het land waar ze voor het eerst voet in Europa zetten. De vluchtelingen willen via Griekenland verder Europa in reizen. Het waren volgens persbureau AP de tweede serie rellen in net zoveel dagen.