Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week in een oude meelfabriek.

Huis Alles zat onder een laagje meel toen interieurarchitect Frank Pieterse (57) zes jaar geleden dit fabriekspand kocht van een meelbedrijf in het Gelderse Velp. Achthonderd vierkante meter – „een jongensdroom” – midden in een woonwijk. „Al die ruimte geeft een gevoel van vrijheid.” Voor zijn werk richt hij luxe jachten in: „Dat zijn beperkte ruimtes met allerlei eisen. Thuis kan ik alles maken wat ik bedenk.” Voor dochter Trix (19) zette hij een caravan binnen (niet op de foto) als slaapkamer. En toen zij en haar broer Abel (18) jonger waren, konden ze voetballen en hockeyen op een ‘indoor-sportveldje’ met kunstgras.

Zwembad De keuken is de centrale plek, daaromheen liggen alle andere kamers en hallen. Het grote zwart-wit schilderij, van de jonge kunstenaar Erik van Rotterdam, hing hij op „als verbinding” met de vide boven. De donkere vlekken op de betonvloer zijn „littekens” van de metalen silo’s die er vroeger stonden. Achter de schuifdeuren deelde Pieterse de ruimte in tweeën met de rode wand: links kwam de woonkamer (120 vierkante meter) en rechts het zwembad „je kunt er baantjes in trekken”. Veel meubels bezit hij niet: „Wat hier staat, past ook in een gewoon huis”. Hij maakt er „hoekjes” mee die „goed voelen”, zoals het tv-zitje met de gekleurde wand. „Zo is het hier aangenaam met z’n drieën, maar ik kan ook honderd man ontvangen.”

Van Ikea „De keuken.”

Bij brand meenemen „Een fles whisky; en dan kijken wat er geblust wordt. Het is te groot om helemaal af te branden.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak