Pendelbus en extra halte om bezoeker te helpen

None

Zullen de bezoekers komen of blijven ze weg? Dit weekend wordt het Zuiderstrandtheater in Den Haag officieel in gebruik genomen. Vier jaar lang zullen het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater hier optreden, in plaats van op hun oude plek aan het Spuiplein. In die tijd moet daar een nieuw Dans- en Muziekcentrum verrijzen.

Eerder gebeurde in Utrecht iets soortgelijks, toen er in afwachting van het nieuwe Muziekcentrum Vredenburg zeven jaar een tijdelijk theater werd gebruikt in Leidsche Rijn. Daar liepen de bezoekersaantallen toen drastisch terug.

Hiervan zijn lessen geleerd, zegt directeur Henk Scholten van het Zuiderstrandtheater. De belangrijkste is dat de bereikbaarheid goed moet zijn. Het theater in Leidsche Rijn was in het begin niet te vinden op de kaart en ook niet met een TomTom.

Het Zuiderstrandtheater heeft plek voor 400 auto’s, de komende tijd is het parkeren er gratis. Buslijn 22 heeft een extra halte ‘Zuiderstrandtheater’ gekregen. Voor vijf euro kun je gebruik maken van een rechtstreekse pendelbus.

Bij de ingebruikname van het theater in Leidsche Rijn viel de akoestiek tegen. Ook dat schrikte bezoekers af. Het Zuiderstrandtheater is het afgelopen jaar al gebruikt voor voorstellingen en open dagen. Scholten verwacht „dat de kinderziekten er nu wel uit zijn”.

Het plan voor een Dans- en Muziekcentrum aan het Spuiplein is in de plaats gekomen van het omstreden Spuiforum. Het vorige stadsbestuur had de bouwplannen van dit 181 miljoen euro kostende Spuiforum al in gang gezet – een gebouw dat veel bewoners een prestigeproject vonden.

Maar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen won de Haagse Stadspartij veel kiezers met een anti-Spuiforumcampagne. Lijsttrekker Joris Wijsmuller van die partij is nu als wethouder van cultuur verantwoordelijk voor de nieuwe plannen.