Wie te weinig slaapt, wordt eerder verkouden

Mensen die minder dan zes uur per etmaal slapen, lopen een bijna twee keer zo groot risico verkouden te worden als mensen die meer dan zeven uur nachtrust hebben. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Sleep.

De onderzoekers maten de invloed van het normale slaapgedrag van vrijwilligers op de gevoeligheid voor kou vatten. Dat is realistischer dan in eerdere onderzoeken, waarin mensen opzettelijk uit hun slaap werden gehouden. De deelnemers (94 mannen en 70 vrouwen van tussen de 18 en 55 jaar oud) hielden een week lang hun slaapduur bij en droegen een polsbandje dat hun slaap objectief mat. Vervolgens logeerden ze een week in een hotel, waarbij ze aan het eind van dag één een dosis verkoudheidsvirus in hun neus gedruppeld kregen. Daarna bleven ze vijf dagen op hun kamer, in quarantaine.

Van de mensen die de gewoonte hadden minder dan vijf uur per nacht te slapen werd bijna de helft verkouden (45 procent), constateerden de onderzoekers door de antilichamen tegen het virus in het bloed te meten, en de slijmproductie van de neus. Onder de mensen die meer dan zeven uur per nacht sliepen raakte slechts een op de vijf geïnfecteerd.

Chronisch te weinig slapen, was al bekend, verhoogt ook de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Te veel slapen, meer dan negen uur per nacht, lijkt evenmin goed.