Elke drie maanden 21.000 flesjes gevuld met water

Even een waterflesje vullen, dat kan binnenkort op veel meer plekken in de stad. VVD, GroenLinks, SP en D66 pleiten voor ongeveer 300 extra watertappunten, vooral langs hardlooproutes, sportvelden, school- en uitgaanspleinen en in parken. Nu telt Amsterdam zo’n 180 tappunten. De partijen dienen daartoe vandaag een initiatiefvoorstel in. Ze willen daarmee het drinken van kraanwater aanmoedigen en de verkoop van flessenwater ontmoedigen, omdat dat slecht is voor het milieu. „Het Amsterdamse water is heerlijk”, zegt raadslid Marianne Poot (VVD). „We willen bovendien kinderen afhouden van zoete drankjes en zo een kleine bijdrage leveren aan de strijd tegen obesitas.” De kosten voor plaatsing van een tappunt, gemiddeld 4.000 euro, zouden gedeeld moeten worden met de betreffende school of sportclub. De gemeente betaalt de jaarlijkse onderhoudskosten van zo’n 800 euro.

De partijen pleiten voor ‘tappertjes’, met een drukknop. Deze hoeven als het vriest niet te worden afgesloten, omdat het water onder grondniveau staat.

Volgens Waternet worden de huidige tappunten veel gebruikt: in drie maanden tijd worden 21.000 flesjes gevuld.