Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Wat kun je zelf doen om vluchtelingen te steunen? Een overzicht

Veel Nederlanders willen ‘iets’ doen om vluchtelingen te helpen. Maar op welke manier? Hoe kun jij je steentje bijdragen? Een overzicht van welke acties je kunt steunen.

Ingezamelde schoenen voor vluchtelingen
Ingezamelde schoenen voor vluchtelingen

Uit het aantal telefoontjes dat Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ontvangt blijkt dat veel Nederlanders ‘iets’ willen doen om vluchtelingen te helpen. Maar op welke manier? Hoe kun jij je steentje bijdragen? Een overzicht van welke acties je kunt steunen.

‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’

Wat houdt het initiatief in?
Via de Facebookpagina en de website kunnen Nederlanders aangeven dat ze vluchtelingen willen helpen. De naam van dit initiatief doet vermoeden dat je een vluchteling in huis zou moeten nemen, maar niets is minder waar. Op de site staat te lezen dat elke hulp welkom is: ‘je deur openstellen voor een maaltijd, een gesprek of een kop koffie kan ook al veel betekenen’.

Wie zit er achter?
Jurrien en Janet ten Brinke uit Apeldoorn. “Wij proberen vooral zelf hierin klein te blijven en te denken: we doen het niet voor onszelf, en al die aandacht hoeft voor ons ook niet. We hebben hiervoor gekozen omdat we het doen voor al die mensen in nood”, vertelde Janet aan Hart van Nederland.

Doen er veel mensen mee?
Zeven uur nadat de initiatiefnemers hun website met aanmeldformulier lanceerden, hebben al meer dan 10.000 Nederlanders aangegeven te willen helpen. De aanmeldingen worden aangeboden aan de gemeente waarin je woont of een professionele organisatie die zich bezighoudt met vluchtelingen. Die instanties laten weten op welke manier ze jouw hulp kunnen gebruiken.

Because We Carry

Wat houdt het initiatief in?
Draagdoeken verzamelen voor moeders, zodat ze hun kindjes op hun lichaam kunnen dragen en hun armen vrij hebben. Alle draagzakken en -doeken zijn welkom, zodat er zo veel mogelijk moeders en kinderen geholpen kunnen worden. Er zijn inmiddels 250 inzamelpunten in heel Nederland.

Wie zit er achter?
Steffi de Pous en Anna Smit, twee eigenaren van een yogastudio. Zij zagen de beelden van een vluchtelingbaby die in een doos werd vervoerd en dat beeld liet hen niet meer los.

Doen er veel mensen mee?
De Pous en Smit vertalen de gebruiksaanwijzingen naar het Arabisch, zodat de vrouwen weten hoe ze de doeken moeten gebruiken. Eind september vliegen ze naar Lesbos om de draagdoeken uit te delen. Aanvankelijk dachten ze twintig draagdoeken uit te kunnen delen, maar hebben nu al duizend doeken.

Dam tot Damascus

Wat houdt het initiatief in?
Dam tot Damascus is een grote benefietrun op loopbanden op 13 september. Teams van bedrijven, vrienden en renners van de stichting Run for Human Rights Watch rennen die dag gezamenlijk een marathon. Samen proberen ze zo virtueel de afstand van Amsterdam naar Damascus te overbruggen, wat op een groot scherm te volgen zal zijn. Alle inkomsten gaan naar het Syrië-programma van Human Rights Watch.

Wie zit er achter?
De stichting Run for Human Rights Watch, bestaande uit 40 jonge mensen die op 1 november de marathon in New York gaan lopen om zo geld in te zamelen voor HRW.

Doen er veel mensen mee?
Naast de 40 renners van Run for Human Rights Watch, rennen onder meer vriendenteams als teams van Nespresso, Van Doorne en Unilever mee. Maar ook Eric Goldstein, deputy director van HRW in het Midden-Oosten, stapt op de banden. Dit alles onder aanmoediging van topsporters en met muzikale begeleiding van verschillende bands en dj’s. En aanmelden kan nog.

You Are Human

Wat houdt het initiatief in?
Vluchtelingen die aankomen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel een tasje met een kaart en kleinigheidjes geven. Je kunt voor 2,50 euro ook een kaartje sturen. De initiatiefnemers kunnen de tasjes niet zelf overhandigen aan de vluchtelingen omdat het COA overspoeld wordt met initiatieven zoals deze.

Wie zit erachter?
Marleen Smit en Debora Boomsma uit Emmeloord. ‘Wij zijn de harde woorden over vluchtelingen meer dan zat. We willen een vriendelijke tegenbeweging zijn in een tijd dat menselijkheid en mededogen soms heel ver weg lijken’, schrijven ze op hun Facebookpagina.

Doen er veel mensen mee?
Na vier dagen hebben de dames al bijna driehonderd aanmeldingen gehad. Er staan ruim vierhonderd tasjes klaar om aan vluchtelingen te worden uitgedeeld.

Lees ook: Hoe zorg je dat vluchtelingen hier welkom zijn? over hoe het draagvlak voor vluchtelingen onderhevig is aan een krachtenspel.

Dutch Parcels for Refugees

Wat houdt het initiatief in?
Mensen oproepen hulppakketten te sturen naar Lesbos. In die pakketten kunnen spullen voor kinderen en volwassenen zitten; schoenen, kleding, speelgoed, luiers en ‘wat je verder nog met liefde toevoegt’.

Wie zit erachter?
Jacoby Mensinga uit Asseldelft en de Utrechtse Nienke Bloem. “We kwamen vrij snel op het idee om een doos te maken. We moeten nú helpen”, vertelde Bloem aan het AD.

Doen er veel mensen mee?
Op de Facebookpagina laten de dames weten dat er al 100 pakketten zijn verstuurd. Daar vind je ook een stappenplan die je helpt het pakket te maken en versturen. De doos mag maximaal tien kilo wegen en het kost 28 euro om ‘m te verzenden, schrijven Mensinga en Bloem.

Family on a Mission

Wat houdt het initiatief in?
Allerlei spullen inzamelen die vluchtelingen in Calais nodig hebben: van kleding tot kruiken en ingeblikt voedsel. Met een voor dit initiatief gekochte bus gaan ze naar Calais om de spullen uit te delen.

Wie zit erachter?
De Amsterdamse Sebastiaan Gamelkoorn en Wendy van der Zijden. “Onze spontante actie is viral gegaan. De woonkamer is veranderd in een kledingdepot”, schrijven ze.

Doen er veel mensen mee?
De woonkamer is verruild voor een grotere opslag waarin alle spullen worden verzameld en gesorteerd. Maandag 7 september vertrekt de bus naar Calais, maar de inzamelingsactie blijft daarna nog doorgaan.

Andere initiatieven:

Bag To The Future
Op verschillende plekken in Amsterdam kun je rugzakje voor kinderen van nul tot twaalf jaar afgeven. Met daarin knuffels, schrijfwaren en speelgoed. De tasjes zijn bedoeld voor kinderen die op het Griekse eiland Lesbos aankomen. ‘We kunnen ze hun huis en hun eigen bed niet teruggeven. Of hun vriendjes of hun speelgoed. Wat we wel kunnen doen is laten zien dat ze welkom zijn’, zeggen de initiatiefnemers op de Facebookpagina.

Studenten wonen samen met vluchtelingen
Corporatie De Key werkt aan een project waarbij 250 studenten woningen delen met vluchtelingen. In Amsterdam-West wonen nu al 26 verblijfsgerechtigde vluchtelingen in hetzelfde gebouw als studenten en starters. Wethouder Laurens Ivens (SP): “Komende weken starten we met woningdelen, waarbij studenten en statushouders samen wonen in één huis. Dat zal niet met honderden woningen tegelijk gaan, we kijken eerst hoe het gaat.”

Doneer je Deken
De initiatiefnemers achter Doneer je Deken vroegen de organisatie van Lowlands om na afloop van het festival de achtergelaten spullen te verzamelen. Dat bleek een groot succes en dus wilden ze meer inzamelen voor de vluchtelingen in Calais. Op dit moment zijn er inzamelpunten over het hele land, en zelfs op Terschelling. De actie loopt nog tot 13 september; daarna brengt een vrachtwagen de spullen naar Frankrijk.

Geld doneren of een petitie tekenen kan natuurlijk ook
Er zijn een boel acties, zoals hierboven beschreven, maar je kunt ook een geldbedrag doneren aan stichtingen die zich bekommeren om vluchtelingen. Een voorbeeld hiervan is Stichting Vluchteling, waar je bedragen vanaf 5 euro kunt doneren. Giften kunnen ook gegeven worden aan het Rode Kruis. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zamelt wereldwijd geld in. Amnesty International is een petitie begonnen waarin ze Rutte oproepen de vluchtelingen te verwelkomen.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van het Hoe zorg je dat vluchtelingen hier welkom zijn?