Vraag is of Olympisch Stadion volloopt voor Dafne Schippers

De Flame Games moeten in het najaar het equivalent van de FBK Games worden. De grote ster: Dafne Schippers.

De Flame Games zijn de eerste test van het Dafne-effect in Nederland. Stroomt het Olympisch Stadion in Amsterdam zaterdagavond vol voor de jongste, Nederlandse atletiekster? De organisatie blijft voorzichtig en hoopt op twee volle, overdekte tribunes, ruim 5.000 toeschouwers.

Nee, atletenmanager Jos Hermens, wiens bureau verantwoordelijk is voor het deelnemersveld, denkt niet dat het stadion uitverkocht raakt, ook al is er een hype rond Dafne Schippers ontstaan, nadat de sprintster op de WK in Beijing goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter won. Een vol huis met 22.000 toeschouwers lijkt Hermens een overdreven optimistische schatting.

Schippers is wel een zegen voor De Flame Games, die haar al voor de WK-successen vastlegden. De initiatiefnemer, het Belgische spormarketingbureau Golazo, dat sinds twee jaar ook achter de FBK Games in Hengelo zit, wil in het najaar in Amsterdam een tweede Nederlandse, klassieke wedstrijd opbouwen. Dat heeft tijd, maar vooral uitstraling nodig. Schippers kan daar nu sterk aan bijdragen.

De Flame Games zijn het terrein voor experimentele atletiek in combinatie met entertainment. De 1.500 meter vrouwen bijvoorbeeld wordt een afvalrace; na elke ronde valt er een loopster af. En het programma wordt onderbroken met optredens van zowel een band als een dj.

Slotstuk van de avond wordt de 100 meter vrouwen, met Schippers als de beoogde winnares. Kort daarvoor is Curaçaoenaar Churandy Martina, de nummer zestien van ‘Beijing’, het uithangbord van de 100 meter mannen.

Internationaal springen de twee winnaars van een WK-medaille bij het verspringen in het oog. Het gaat om de winnaar van zilver, de Australiër Fabrice Lapierre en Jianang Wang, die brons won en als eerste Chinese verspringer op het WK-podium stond.

Ander tussendoortje: de huldiging van de Nederlandse WK-ploeg.