Verloren van IJsland, dus wat nu voor Oranje? Is het EK nog wel haalbaar?

V.l.n.r.: Davy Klaassen, Stefan de Vrij en Wesley Sneijder balen na de 1-0 van IJsland. Foto ANP/ Koen van Weel

De tijden dat het met een kwalificatiepoule voor een EK of WK met daarin IJsland, Letland, Tsjechië, Turkije en Kazachstan eerder de vraag was hoe snel Oranje zich zou plaatsen in plaats van óf Oranje zich zou plaatsen, lijkt lang geleden. Gisteren verloor het Nederlands elftal weer eens een wedstrijd die het móést winnen, thuis tegen IJsland. Dat gebeurde niet. Alweer niet. Is het EK, volgend jaar in Frankrijk, eigenlijk nog wel haalbaar?

Eerst nog even kort terug naar gisteravond. Oranje onder nieuwe coach Danny Blind bleek niet veel anders dan Oranje onder Guus Hiddink, van wie Blind het deze zomer vervroegd overnam na diens slechte prestaties in de kwalificatiereeks. Er stond nog steeds een ongeïnspireerd, zoekend elftal. Een elftal dat het zichzelf verschrikkelijk moeilijk maakte tegen IJsland, toch wel verrassend koploper in poule A en de ploeg die eerder in de kwalificatiereeks thuis al van Oranje had gewonnen.

Rood voor Martins Indi:

Eerst raakte Arjen Robben geblesseerd en daarna kreeg verdediger Bruno Martins Indi terecht een rode kaart na een onnodige slaande beweging in het gezicht van ex-Ajacied Kolbeinn Sigthorsson. Een benutte strafschop in de tweede helft, na een domme overtreding van Gregory van der Wiel, was genoeg voor IJsland, dat zich bijna zeker weet van het EK.

De goal van Sigurdsson:
https://youtu.be/QR73bexbMtY

San Marino en Gibraltar

Om aan te geven hoe matig de prestaties van Oranje onder Hiddink en nu Blind zijn een paar statistieken via Tussen de Linies: Louis van Gaal verloor in de 29 duels waarin hij Oranje leidde twee keer. Hiddink en Blind? Elf duels, zes keer verlies. De enige wedstrijden die de combinatie won, waren tegen Kazachstan en twee keer tegen Letland, niet bepaald hoogdravende voetballanden. In de kwalificatiereeks stonden zeven landen in wedstrijden meer minuten op achterstand dan Oranje, en dat waren Andorra, Cyprus, Gibraltar, Luxemburg, Macedonië, Malta en San Marino.

Alle pijlen op derde plek

Maar nu? Is alle hoop op het EK weg? Nee, dat niet, maar directe plaatsing, weggelegd voor de nummers één en twee van elke poule, lijkt wel heel moeilijk te worden. Bovendien heeft Oranje dat niet (meer) in eigen hand. De play-offs lijken het reëelst, maar ook die zijn niet zomaar behaald.

Dit is de stand van zaken in poule A:

1 IJsland 7-18 / Doelsaldo: 15-3
2 Tsjechië 7-16 / Doelsaldo: 14-9
3 Nederland 7-10 / Doelsaldo: 13-7
4 Turkije 7-9 / Doelsaldo: 8-9
5 Letland 7-4 / Doelsaldo: 3-14
6 Kazachstan 7-1 / Doelsaldo: 5-16

Acht punten achterstand op IJsland, zes op Tsjechië. Dat lijkt met nog drie wedstrijden te gaan een bijna onmogelijke taak. Tsjechië hoeft maar vier punten te pakken, IJsland zelfs maar twee om directe plaatsing af te dwingen.

Dus wordt de derde plaats het nieuwe doel. Alleen de beste nummer drie plaatst zich ook direct voor het EK, de overige nummers drie zullen een play-off moeten spelen. De winnaars verdienen de laatste tickets voor Frankrijk. Op dit moment is Nederland niet de beste nummer drie. Sterker nog: Nederland is de slechtste nummer drie, met maar liefst elf verliespunten. Albanië (groep I) heeft op dit moment de minste verliespunten - de ploeg speelde alleen één keer gelijk - en staat er momenteel het beste voor.

Play-offs dan maar? Eerst maar eens nummer drie worden, en daarvoor gaat Nederland de concurrentie aan met Turkije. De ploegen treffen elkaar zondag al, in Konya in Turkije, in - jawel - een cruciaal duel. Daarna speelt Nederland nog wedstrijden tegen Kazachstan (uit, 10 oktober) en Tsjechië (thuis, 13 oktober).

Goed nieuws

Twee voordelen voor Nederland: in de play-offs wordt bij de loting een hooggeplaatst land (op de FIFA-wereldranglijst) gekoppeld aan een laaggeplaatst land. Nederland behoort nog steeds tot eerstgenoemde, dus treft een op papier ‘mindere’ nummer drie. Bovendien mag Nederland vanwege de positie op de FIFA-ranglijst de tweede play-offwedstrijd thuis spelen, ook een niet te onderschatten voordeel.

Maar goed, IJsland is ook op papier een minder land. En ook tegen IJsland werd thuis verloren.

Lees straks meer in NRC Handelsblad over de wedstrijd tegen IJsland.

    • Frank Huiskamp