Verdachte bomaanslag Bangkok is niet de aanslagpleger

Werkzaamheden aan de Erawanschrijn, een hindoeïstisch heiligdom dat beschadigd raakte bij de bomaanslag. Foto EPA / Narong Sangnak

De Thaise autoriteiten dachten dat ze hem hadden. De hoofdverdachte van de aanslag op een tempel in Bangkok van twee weken geleden. Maar de man, een buitenlander, die eerder deze week werd aangehouden, is waarschijnlijk niet de bommenlegger, zegt de Thaise politie vandaag in een verklaring.

Het dna-materiaal van de verdachte komt volgens de politie niet overeen met de dna-sporen die werden aangetroffen op het bewijsmateriaal dat na de aanslag werd gevonden. Op door de politie vrijgegeven beelden van een beveiligingscamera bij de tempel was te zien hoe een man met een geel T-shirt een rugzak achterliet. Even later deed zich op dezelfde plaats de verwoestende ontploffing voor. De aanslag kostte aan zeker twintig mensen het leven, onder wie 14 buitenlanders.

Afgelopen weekend hield de politie ook al een buitenlandse verdachte aan van nog onbekende nationaliteit. In zijn appartement zouden stapels vervalste Turkse paspoorten, kogellagers, ijzeren pijpen en ander materiaal gevonden zijn dat gebruikt kon worden bij een aanslag. Het zou gaan om een man van 28 jaar oud. De politie gaat ervan uit dat beide arrestanten deel uitmaakten van een grotere groep. Ze zoekt ook nog naar een Thaise vrouw en een man van onbekende nationaliteit.

Onrust in Zuid-Thailand

Aanslagen in Bangkok komen niet vaak voor. Al langer circuleren geruchten in Bangkok dat de aanslag te maken heeft met de recente uitzetting van een groep Oeigoeren uit Thailand. De Oeigoeren vormen een Turks sprekende minderheid in het westen van China. Veel jonge Oeigoeren verzetten zich tegen wat zij beschouwen als onderdrukking door de Han-Chinezen.

    • Marije Willems