Trouw heeft voortaan een ombudsman

Dagblad Trouw heeft, tien maanden nadat de affaire-Ramesar naar buiten kwam, een ombudsman aangesteld. De krant volgt daarmee een van de aanbevelingen op uit het rapport dat een onafhankelijke commissie in december opstelde, naar aanleiding van de vermeende journalistieke fraude.

Het gaat om Adri Vermaat, een ervaren kracht die eerder onder meer chef van de nieuwsdienst en correspondent in Rotterdam was.

Vermaat leverde zijn eerste wekelijkse bijdrage in de krant van gisteren. Hij deed daarin een oproep om nóg scherper te letten op het gebruik van anonieme en gefingeerde namen, maar óók om de naam van Perdiep Ramesar niet meer te gebruiken. Het zou voor hem en zijn gezin, net als voor de krant, het best zijn om „niet meer in het verleden te blijven steken”. Vermaat: „De ‘kwestie Ramesar’ kun je voortaan de kwestie Trouw noemen of de affaire rond een voormalige collega.”

Hoofdredacteur Cees van der Laan kondigde de nieuwe ombudsman zaterdag aan. „Dat hij er moest komen, daarvan waren we wel snel overtuigd. De journalistieke kwaliteit op de krant behoeft voortdurend onderhoud en een collega die ons daarbij gericht een spiegel voorhoudt, kan daarbij een cruciale rol spelen.”

Perdiep Ramesar (37) werd in november vorig jaar op staande voet ontslagen toen van meerdere van zijn artikelen niet kon worden vastgesteld of de door hem opgevoerde bronnen wel bestonden. Uiteindelijk werden 126 artikelen door de krant ingetrokken.