SP-bestuur draagt Ron Meyer voor als nieuwe partijvoorzitter

Portret van Ron Meyer Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Het partijbestuur van de Socialistische Partij heeft unaniem een voorkeur uitgesproken voor vakbondsman Ron Meyer om Jan Marijnissen op te volgen als voorzitter van de SP. Op het partijcongres van 28 november zullen afgevaardigde SP-leden een nieuwe voorzitter kiezen.

De enige tegenkandidaat, Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, kondigde aan “een tandje erbij” te doen in haar campagne. Ze wil dat alle leden van de SP een stem voor de nieuwe voorzitter mogen uitbrengen tijdens het partijcongres, en niet alleen de afgevaardigden.

Twitter avatar S_Gesthuizen Sharon Gesthuizen Partijbestuur draagt Meyer voor als voorzitter. Dat betekent voor mij: tandje erbij qua campagne!! Op naar 28-11 & stemrecht voor alle leden

Vakbondsbestuurder

Meyer (33) is vakbondsbestuurder bij de FNV en sinds 2006 fractievoorzitter van de SP in Heerlen. Hij sloot zich in 2002 bij de SP aan. Meyer heeft volgens het bestuur “leiderschapskwaliteiten”. In een interview met NRC zei Meyer eerder dat de SP “een uitstekend fundament” heeft:

We zijn de grootste op links en de grootste oppositiepartij. De SP is van een kleine splinterpartij die ooit lokaal de revolutie wilde ontketenen, uitgegroeid tot dé partij die landelijk tegenwicht biedt aan het destructieve neoliberale bezuinigingsbeleid.

Jan  Marijnissen maakte in mei bekend te willen stoppen als partijvoorzitter van de SP. Hij was 27 jaar voorzitter en jarenlang het gezicht van de partij. Marijnissen zelf zit in zowel bestuur als congrescommissie en heeft zo invloed op zijn opvolging.

Lees ook het interview met Ron Meyer en het interview met Sharon Gesthuizen in NRC.

    • Marcel Haenen
    • Eva de Valk