Liever de hele dag in de trein dan naar een kamp

Foto Laszlo Balogh/Reuters

Zo’n vijfhonderd mensen zaten gisteravond nog steeds in de trein die door de Hongaarse politie is gestopt bij het station Bicske, ten westen van Boedapest. Ze weigerden de trein te verlaten en naar een vluchtelingencentrum te worden overgebracht.

De trein, die op weg was naar de Oostenrijks-Hongaarse grens, werd gistermiddag door de politie tegengehouden. De agenten deden dat naar eigen zeggen om de documenten van de mensen te controleren. Dat was op het station Keleti in Boedapest niet mogelijk door de chaos aldaar. Degenen die zich vrijwillig lieten controleren werden overgebracht naar het vluchtelingencentrum. Mensen die dat niet deden, zouden worden teruggebracht naar het land van waaruit ze Hongarije zijn binnengekomen. Andere passagiers uit de trein konden overstappen op een vervangende trein. Er waren mensen die van buitenaf op de ramen van de trein bonsden, terwijl ze daarbij scandeerden: „Geen kamp, geen kamp!” en „Duitsland, Duitsland”. Volgens BBC-verslaggever Gavin Hewitt, die aan boord was van de trein, zette de politie tevergeefs traangas in om de mensen uit de trein te krijgen. Tientallen leden van de oproerpolitie sleurden mensen zonder geldige reisdocumenten van de trein, meldt persbureau Reuters. Mensen die uit protest op het spoor gingen liggen, werden aangehouden.

Het is al dagen chaos

Al dagen is het chaos in Boedapest, bij het Keleti-station. Ongeveer 3.000 migranten bivakkeren daar en wachten op treinen die ze naar Oostenrijk en Duitsland moeten brengen. Er komen geen treinen ‘vanwege veiligheidsredenen tot nader order’, staat op borden te lezen. Onder de migranten zijn vele vrouwen en kinderen. De omstandigheden zijn volgens journalisten ter plaatse smerig, ondanks de hulp van vrijwilligers die water, medicijnen en voedsel verspreiden.

Gisteravond werd bekend dat alle internationale treinen uit Tsjechië, Slowakije en Polen niet langs Boedapest rijden vanwege de vele vluchtelingen op het genoemde treinstation. Volgens persbureau AP zullen die treinen via de Hongaarse grensstad Szob rijden.

Hongarije wil een hek bouwen

De Hongaarse premier Viktor Orban overweegt nu om een hek te bouwen bij de Kroatische grens wanneer migranten via die route zijn land willen binnenkomen. Hongarije is al bezig met de bouw van een 175 kilometer hek van vier meter hoog langs de Servische grens. Oostenrijk verklaarde eerder geen treinverkeer tegen te houden.