Orbán: als het zo doorgaat, worden Europeanen een minderheid

Aan de vluchtelingenstroom naar Europa komt geen einde. Als de Europese Unie haar grenzen niet bewaakt, worden we straks een minderheid in ons eigen werelddeel, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Foto EPA / Olivier Hoslet

Er komt geen einde aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Als de Europese Unie haar grenzen niet bewaakt dan blijven er tientallen miljoenen vluchtelingen komen en zijn we straks een minderheid in ons eigen werelddeel. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán vanochtend op de radio, meldt persbureau Reuters.

De realiteit is dat Europa wordt bedreigd door een massale toestroom van mensen, zei Orbán. “Nu praten we over honderdduizenden, maar volgend jaar zullen het er miljoenen zijn en er komt geen einde aan.”

Orbán overweegt om een hek te bouwen bij de Kroatische grens wanneer migranten via die route zijn land willen binnenkomen. Hongarije is al bezig met de bouw van een 175 kilometer hek van vier meter hoog langs de Servische grens. Het land worstelt met de duizenden vluchtelingen die bivakkeren op het treinstation in Boedapest en door willen reizen naar eindbestemming Duitsland.

In een opiniestuk dat NRC Handelsblad vanmiddag afdrukt, zegt Orbán dat het onmenselijk is wat zich op zee, op straat en aan onze grenzen voltrekt, en dat het “waanzin” is wat Europa doet. “Gezegd moet worden dat het mislukte immigratiebeleid van de Europese Unie voor de ontstane situatie verantwoordelijk is.”

“Ceterum censeo: er bestaat geen andere weg en geen andere mogelijkheid dan dat wij onze grenzen beschermen. Wat wij gezamenlijk hebben besloten, kunnen wij ook niet zonder gemeenschappelijk besluit opgeven. Schengen moet behouden blijven, zodat het vrije verkeer binnen Europa gewaarborgd wordt.”

Chaos op station in Boedapest

Al dagen is het chaos in Boedapest, bij het Keleti-station. Ongeveer 3.000 migranten bivakkeren daar en wachten op treinen die ze naar Oostenrijk en Duitsland moeten brengen. Er komen geen treinen ‘vanwege veiligheidsredenen tot nader order’. Onder de migranten zijn vele vrouwen en kinderen. Mensen die uit protest op het spoor gingen liggen, werden aangehouden.

De omstandigheden zijn volgens journalisten ter plaatse smerig, ondanks de hulp van vrijwilligers die water, medicijnen en voedsel verspreiden.
Gisteravond werd bekend dat alle internationale treinen uit Tsjechië, Slowakije en Polen niet langs Boedapest rijden vanwege de vele vluchtelingen op het genoemde treinstation.

    • Marije Willems