Oproep: stel hier je vragen over de vluchtelingencrisis in Europa

De vluchtelingencrisis in Europa wordt groter en groter: landen als Griekenland en Hongarije worden overspoeld door migranten die hopen door te reizen naar West-Europa. Welke vragen heb jij bij de crisis? Stel ze onze specialisten.

Chaos vanmiddag op het station van Boedapest, waar migranten treinen bestormden in een poging door te kunnen reizen naar West-Europa. Foto EPA / Szolt Szigetvary

De vluchtelingencrisis in Europa wordt groter en groter: migranten komen niet alleen meer via zee, maar ook via land (de Balkanroute) naar de landen van de Europese Unie. Landen als Griekenland, Italië, Servië en nu ook Hongarije worden overspoeld met mensen die in Europa een beter leven zoeken.

De riskante tocht van vluchtelingen naar Europa levert humanitaire tragedies op. Gisteren nog schokte een foto van het levenloze lichaampje van een in de Middellandse Zee verdronken Syrisch jongetje de wereld. Dit soort beelden levert sympathie en mededogen op in heel Europa, maar de toestroom van migranten leidt in de landen van aankomst ook tot problemen en spanningen. Zo werden in Duitsland al verschillende gebouwen waar asielzoekers zouden worden opgevangen in de brand gestoken.

De Europese politiek wordt voor fundamentele vragen geplaatst: moeten landen niet veel meer doen om de migranten te helpen? Aan de andere kant: hoeveel kan van Europa worden gevraagd als het gaat om de opvang van al deze mensen? NRC probeerde de afgelopen maanden de problematiek van de vluchtelingencrisis al zo goed mogelijk te duiden. Maar ongetwijfeld hebben jullie lezers nog heel veel vragen over tal van aspecten van deze crisis. Stel ze hieronder, via de mail, Facebook of Twitter. Een aantal van onze specialisten - onder wie correspondenten Roelant Termote (Hongarije) en Stéphane Alonso (Brussel) en buitenlandredacteur Marc Leijendekker - beantwoordt ze vrijdagmiddag op deze site.

Stel hieronder je vragen over de vluchtelingencrisis aan onze redacteuren. Reacties zonder vraag worden verwijderd.