Oost-Europese landen blijven tegen EU-verdeelsleutel vluchtelingen

Migranten lopen op de snelweg in Hongarije in een poging Oostenrijk te bereiken.
Migranten lopen op de snelweg in Hongarije in een poging Oostenrijk te bereiken. Foto Reuters / Laszlo Balogh

Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije zijn tegen het plan van de Europese Commissie om asielzoekers volgens een vaste verdeelsleutel te verdelen over de lidstaten van de Europese Unie. Dat hebben zij vanavond in een verklaring herhaald na overleg tussen de EU-lidstaten in Luxemburg.

De Europese Commissie (EC) lanceert woensdag nieuwe voorstellen voor de verdeling van de vluchtelingen. De drie landen die momenteel het meest worden geconfronteerd met het probleem, Hongarije, Griekenland en Italië, moeten daarmee worden ontlast. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de EC, zei dat Brussel 120.000 vluchtelingen wil herverdelen.

De premiers van Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije willen echter dat elke lidstaat zelf kan bepalen hoeveel asielzoekers er worden opgevangen. In de verklaring riepen zij op tot betere bewaking van de grenzen en de komst van centra in zwaar getroffen Europese landen. Vluchtelingen moeten zich daar kunnen laten registreren.

Britten bereid meer Syrische vluchtelingen op te vangen

Duitsland verwacht dit jaar 800.000 asielzoekers. Het heeft andere EU-landen opgeroepen om meer te doen om vluchtelingen op te vangen. Maar andere landen blijven huiverig. De Spaanse premier Mariano Rajoy wil niet meer dan 2.739 vluchtelingen opvangen, een aantal dat hij al eerder al had toegezegd. Spaanse gemeentes met linkse burgemeesters, waaronder Barcelona, Valencia en Madrid, hebben echter gezegd dat zij wél extra vluchtelingen willen opvangen.

De Britse premier Cameron sprak vandaag over het toelaten van “duizenden” extra migranten uit Syrië en zei later dat het precieze aantal de komende dagen wordt bepaald. Rutte wilde vandaag tijdens de ministerraad niet ingaan op de vraag of Nederland meer migranten wil opvangen, maar hij zei wel dat Nederland “een dominante bijdrage” wil leveren aan de Europese discussie over de vluchtelingenproblematiek.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei na overleg in Luxemburg dat Nederland bij de „kopgroep” van landen hoort die voorstander zijn van de herverdeling. Hij riep op tot actie en vindt dat landen ervoor moeten zorgen dat opgevangen vluchtelingen niet ongecontroleerd verder kunnen reizen.

Onrust in Hongarije houdt aan

Vooral in Hongarije waren vandaag weer veel ontwikkelingen rond de migrantenstromen. Honderden migranten die bivakkeerden bij het grootste station van Boedapest zijn lopend vertrokken richting Oostenrijk. Ze waren naar het Keleti-station gekomen om een trein naar Oostenrijk en Duitsland te nemen. Ze willen te voet verder nu de Hongaarse autoriteiten gisteren een trein naar Oostenrijk hebben laten stoppen bij een opvangcentrum voor vluchtelingen circa 25 kilometer ten westen van de Hongaarse hoofdstad. Die trein staat er nog steeds met circa vijfhonderd migranten die weigeren uit te stappen omdat ze bang zijn dat ze naar het opvangcentrum van Bicske moeten.

Het Hongaarse parlement stemde vanmiddag in met een serie wetten om de grote toestroom vluchtelingen beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer bevoegdheden om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd. Premier Orban, in Europa omstreden om de onorthodoxe maatregelen die zijn land neemt, zei vanochtend dat Europa zijn christelijke karakter dreigt te verliezen door de grote toestroom van niet-christelijke migranten.

Lees ook: al het nieuws van vandaag over de migrantencrisis in ons liveblog.
    • Eva de Valk
    • Pim van den Dool