NS stelt commissie in voor onderzoek naar chroom-6-verf

Een trein in de werkplaats van onderhoudsbedrijf Nedtrain in Haarlem. Foto: ANP / Rein van Zanen

De NS heeft een commissie in het leven geroepen om te kijken naar de gevolgen van de giftige chroom-6-verflaag die voorkomt op oude treinen. Dat meldt persbureau ANP.

Eerder deze week werd bekend dat bij oudere treinen van de NS de afgelopen twintig jaar de giftige chroom-6-verf is gebruikt.

Het spoorwegbedrijf zet de stap omdat er bezorgde geluiden klinken bij het eigen personeel. Bij het afschuren van de oude verflagen liepen medewerkers van Nedtrain, de onderhoudstak van de NS, tot voor kort onbeschermd door dikke lagen afgeschuurde verf. Chroom-6 is een giftige stof, die in sommige gevallen kankerverwekkend kan zijn.

Een woordvoerder liet aan persbureau ANP weten dat de NS zijn best doet om duidelijkheid te bieden.

“NS vindt het belangrijk dat (oud-)medewerkers kunnen vertrouwen op alle maatregelen die zijn en worden getroffen en dat er volledige duidelijkheid komt over eventuele gezondheidsrisico’s nu en in het verleden.”

Als medewerkers voldoende beschermingsmaatregelen treffen, zou er geen gezondheidsrisico moeten zijn volgens de NS. Om toch volledige zekerheid te hebben, wordt de commissie ingesteld.

Defensie gebruikte dezelfde verf

Defensie heeft tot zeker 2008 medewerkers blootgesteld aan chroom-6. Chroom-6 zat in verf die vanaf de jaren 80 is gebruikt om voertuigen te beschermen tegen chemische wapens. In 2001 scherpte het ministerie van Defensie de regels voor werken met chroom-6 aan.

Sindsdien moet veilig met de stof worden gewerkt. Bij een meldpunt hebben zich inmiddels 900 mensen met aan chroom-6 toegeschreven gezondheidsklachten gemeld. Voor hen bestaat een schaderegeling. Bij de NS zijn er nog geen ziektegevallen bekend.

    • Sjoerd Klumpenaar