Nieuwe cao-actie politie: alleen grote boetes worden nog geïnd

Foto ANP/ Vincent Jannink

De politie gaat vanaf woensdag het systeem waarmee boetes naar de incasso worden gestuurd zo instellen dat alleen nog grote snelheidsovertredingen en hoge boetes geïnd zullen worden. Het is een uitbreiding van de acties voor een betere cao die de politiebonden al sinds maart voeren. De staatskas zou hierdoor honderdduizenden euro’s kunnen mislopen.

Alleen bekeuringen voor snelheidsovertredingen van meer dan 20 kilometer per uur en boetebedragen hoger dan 200 euro zullen nog worden geïnd. De overige bekeuringen worden gefilterd en zullen dus niet doorgestuurd worden naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Onderdeel van de cao-acties van de politie was al langer dat agenten konden besluiten alleen bij ernstige overtredingen nog boetes uit te schrijven en in alle andere gevallen een waarschuwing te geven. Vanaf woensdag maakt het volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) niet langer uit of individuele agenten meedoen met deze actie, want het systeem geldt voor iedereen en zal automatisch de kleinere boetes filteren.

Deurwaarders

De meest recente actie van de politie is dat ze niet langer deurwaarders begeleiden. Een “disproportionele” actie volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD), maar daar oordeelde een rechter gisteren anders over: de actie mag doorgaan. Mochten deurwaarders in de problemen komen, dan zal de politie nog gewoon komen.

De politie voerde eerder onder meer actie tijdens het eerste Eredivisieweekend en tijdens de Touretappes in Nederland.