New York strijdt tegen misdragende stripfiguren

New York hoopt dat Disney en Marvel helpen om de strijd aan te binden met verklede figuren rond Times Square die zich ongepast gedragen.

Cookie Monster op Times Square Foto Epa

Amsterdam mag dan worstelen met de overlast door de stroom aan toeristen, in New York kunnen ze er ook wat van. Met name rond Times Square wordt de stad geconfronteerd met de ongewenste neveneffecten van het massatoerisme. Het populaire plein stikt van dames en heren verkleed als Mickey Mouse, Cookie Monster of Spider Man, met wie je voor een paar dollar op de foto kunt.

Dat Times Square een beetje op Disneyland begint te lijken, is op zich niet het probleem, wel dat de stripfiguren zich in toenemende mate misdragen. Bijna elke dag is er een relletje. De characters reageren vaak agressief als een toerist een foto neemt zonder te betalen en onlangs raakte Spider Man zelfs verwikkeld in een knokpartij voor de speelgoedwinkel van Toys ‘R’ Us.

Het kan erger. Cookie Monster blijkt recentelijk een tweejarige kleuter een draai om zijn oren te hebben gegeven omdat zijn ouders weigerden 2 dollar (1,80 euro) te betalen voor een foto en zowel Super Mario als Woody uit Toy Story werden opgepakt wegens het onzedelijk betasten van enkele dames.

Voor burgemeester Bill de Blasio en politiecommissaris William Bratton is de maat vol. Niet alleen hebben de heren eind augustus de komst aangekondigd van een werkgroep die het probleem moet aanpakken, ze hebben ook de hulp ingeroepen van Disney en Marvel, die de rechten op veel van de stripfiguren bezitten. Volgens Bratton kunnen deze bedrijven met een beroep op hun copyrights heel effectief optreden tegen mensen in Mickey- of Spidermanpakken.

Disney laat zich echter niet voor dit karretje spannen. Het bedrijf heeft blijkbaar geen zin om de boeman te spelen en zegt dat het bovendien al jaren tevergeefs met de autoriteiten in New York in gesprek is over een wet die deze illegale stripfiguren moet verplichten zich te registreren en te identificeren. Vooralsnog komen New York en Disney er niet uit en blijft Mickey Mouse op Times Square dus nog even lekker knijpen en knokken.

    • Bas Kist