‘Louvre en Rijks proberen samen twee Rembrandts te kopen’

Mensen lopen over een brug nabij het Louvre in Parijs.
Mensen lopen over een brug nabij het Louvre in Parijs. Foto AFP / Miguel Medina

Het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam proberen samen twee Rembrandts te kopen van de Franse familie Rothschild. Dat heeft de directeur van Louvre, Jean-Luc Martinez, gezegd tegen de Franse tv-zender BFM Business.

Martinez zei zijn collega Wim Pijbes te hebben benaderd. “Er wordt over onderhandeld”, zei Martinez. “Minister Fleur Pellerin van Cultuur heeft met haar Nederlandse collega gebeld en die twee hebben samen deze oplossing voorgesteld.”

Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die naar verluidt voor zo’n 160 miljoen te koop aangeboden worden. Het Rijksmuseum weigert commentaar. Een woordvoerder van Bussemaker laat weten dat het ministerie “niet bij een eventuele aankoop betrokken is”.

Vorig week vertelde Pijbes aan BNR Nieuwsradio dat hij “een serieuze gooi wil doen” naar de twee Rembrandts en druk bezig is het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Pijbes sprak van een “een realistische droom’ en zei al ver in het aankoopproces te zitten.