Migrantencrisis: honderden lopen over het spoor en de snelweg in Hongarije

Einde liveblog

Wij eindigen vandaag met ons liveblog over de migrantencrisis in Europa. Vooral in Hongarije waren vandaag veel ontwikkelingen. Honderden migranten die bivakkeerden bij het grootste station van Boedapest zijn lopend vertrokken richting Oostenrijk.

Binnen Europa zorgt het vluchtelingenvraagstuk voor grote verdeeldheid. Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije keerden zich tegen het plan van de Europese Commissie om asielzoekers volgens een vaste verdeelsleutel te verdelen over de lidstaten van de Europese Unie, terwijl premier Mark Rutte zei dat hij wil dat Nederland “een dominante bijdrage” levert aan de Europese discussie over de vluchtelingenproblematiek. Lees meer in ons overzichtsartikel.

Hongarije wil migranten met bussen naar Oostenrijk brengen

Hongarije wil bussen inzetten om "honderden" migranten naar de grens met Oostenrijk te brengen. Dat heeft de Hongaarse regering zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De aankondiging volgt op een dag dat verschillende groepen vluchtelingen ervoor kozen om lopend over het spoor en de snelweg richting Oostenrijk te gaan. Eerder werd hen de toegang tot treinverkeer ontzegd.

Volgens Janos Lazar, woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban worden de bussen ingezet om "de verkeersveiligheid van Hongaren niet in gevaar te brengen". Lazar zei dat Hongarije Oostenrijk om opheldering had gevraagd over zijn positie, maar dat er nog geen reactie was gekomen. Lazar beschuldigde Duitsland van het zenden van "tegenstrijdige boodschappen" en zei dat de incompetentie van de EU voor grote problemen in Hongarije zorgt.

Foto: AP / Katerina Sulova

Viktor Orban. Foto: AP / Katerina Sulova

Turkije: mensensmokkelaars van verdronken jongetje opgepakt

De Turkse politie heeft vier mannen opgepakt die in verband worden gebracht met de verdrinking van twaalf migranten, onder wie het driejarige Syrische jongetje van wie een foto voor grote beroering zorgde. Zij worden verdacht van mensensmokkel en doodslag. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu Agency. Eén van de verdachten heeft de Syrische nationaliteit.

Op de boot zaten 36 vluchtelingen, op weg van Turkije naar Griekenland. Nadat de boot kapseisde kwamen twaalf opvarenden om, onder wie het driejarige jongetje, zijn vijfjarige broertje en zijn moeder. Zijn vader heeft de drie vandaag begraven in Kobani, waar het gezin vandaan kwam. De 24 andere opvarenden, onder wie vijf kinderen, wisten de kust levend te bereiken.

Migranten trein Bicske met bussen naar opvang gebracht

Migranten die vastzaten in de stilstaande trein in het Hongaarse plaatsje Bicske worden door de politie gesommeerd om plaats te nemen in de twintig bussen die hen naar een nabijgelegen vluchtelingenopvang zullen brengen. Eerder vandaag wisten honderden migranten uit de trein te ontsnappen. Zij vrezen dat zij door de autoriteiten zullen worden uitgezet.

Foto: EPA / Herbert P. Oczeret

Migranten in Bicske worden door de politie gesommeerd om plaats te nemen in bussen die hen naar een nabijgelegen vluchtelingenopvang zullen brengen. Foto: EPA / Herbert P. Oczeret


Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije tegen quotum opvang migranten

Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije hebben een gezamenlijke verklaring doen uitgaan waarin zij zich uitspreken tegen een verplicht quotum van de EU voor de opvang voor een bepaald aantal vluchtelingen. Zij hebben het initiatief van Frankrijk en Duitsland om de vluchtelingen eerlijk over verschillende EU-landen te verdelen afgewezen. "Wij dringen erop aan dat zoiets vrijwillig moet zijn", aldus de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

Duitsland verwacht dit jaar 800.000 asielzoekers. Het heeft andere EU-landen opgeroepen om meer te doen om vluchtelingen op te vangen. Maar andere landen blijven huiverig. De Spaanse premier Mariano Rajoy wil niet meer dan 2.739 vluchtelingen opvangen, een aantal dat hij al eerder al had toegezegd. Spaanse gemeentes met linkse burgemeesters, waaronder Barcelona, Valencia en Madrid, hebben echter gezegd dat zij wél extra vluchtelingen willen opvangen.

De Britse premier Cameron sprak vandaag over het toelaten van "duizenden" extra migranten uit Syrië en zei later dat het precieze aantal de komende dagen wordt bepaald. Rutte wilde vandaag tijdens de ministerraad niet ingaan op de vraag of Nederland meer migranten wil opvangen, maar hij zei wel dat Nederland "een dominante bijdrage" wil leveren aan de Europese discussie over de vluchtelingenproblematiek.

Cameron: 100 miljoen pond extra naar slachtoffers Syrië

Het Verenigd Koninkrijk trekt 100 miljoen pond (ca. 136 miljoen euro) extra uit voor slachtoffers van de Syrische burgeroorlog. Het totale bedrag van het Verenigd Koninkrijk aan Syrië komt daarmee uit op 1 miljard pond (ca. 1,36 miljard euro). Dat maakte de Britse premier David Cameron vandaag bekend, meldt persbureau AP.

Cameron bleef onduidelijk over de vraag of en hoeveel extra Syrische vluchtelingen zijn land wil opvangen. Eerder vandaag, tijdens een bezoek aan Lissabon, zei hij dat het Verenigd Koninkrijk "duizenden" extra vluchtelingen zou toelaten. Enkele uren later, inmiddels aangekomen in Madrid, zei hij dat de vraag naar het exacte aantal in de komende dagen verder moet worden uitgewerkt.

Het Verenigd Koninkrijk laat uitsluitend vluchtelingen binnen uit Syrische vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. Daarmee wil Cameron "het bericht afgeven dat de beste manier om een beter leven te krijgen niet verloopt via een gevaarlijke tocht" via de Middellandse Zee of over land via Turkije.

Foto: Reuters / Susana Vera

David Cameron.Foto: Reuters / Susana Vera
Foto: Reuters / Susana Vera


Migrant overlijdt na val op spoor Bicske

Een Pakistaanse migrant die op de vlucht was voor de Hongaarse politie, is overleden na een val op het spoor bij het station Bicske, meldt ANP. De politie spreekt zelf tegen dat ze achter de man aan zat. Het slachtoffer struikelde en viel met zijn hoofd op het spoor, op zo'n 800 meter van het station.

De man was een van de asielzoekers die vanmiddag uit de trein braken die gisteren staande was gehouden door de Hongaarse politie.Het zou gaan om een man van circa vijftig jaar oud, meldt AP. Pogingen van ambulancepersoneel om de man te reanimeren hadden geen succes. Het is de eerste dode die is gevallen bij de vluchtelingenchaos in Hongarije. Eerder vandaag kwam in Griekenland een Syrische migrant die over het spoor liep om het leven.

Foto: EPA / Balasz Mohai

Honderden migranten lopen over het spoor richting Oostenrijk. Foto: EPA / Balasz Mohai


Foto: Reuters/ Laszlo Balogh

Honderden migranten lopen over de snelweg in Hongarije richting de grens van Oostenrijk. Foto: Reuters/ Laszlo Balogh

Migranten breken door politiebarricade Hongarije

Een groep van zo'n vijfhonderd migranten die over een Hongaarse weg richting de Oostenrijkse grens lopen, zijn door een barricade van politieagenten gebroken. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. De migranten vervolgen hun weg over de snelweg tussen Boedapest en Wenen. Het gaat om families uit Syrië en Afghanistan, die eerder vandaag werden geweigerd bij het treinstation in Boedapest.

Tegelijkertijd wist een derde groep van zo'n driehonderd migranten die nog vast werden gehouden in een trein op het station van de Hongaarse stad Bicske te ontsnappen. De oproerpolitie kon de menigte niet meer in bedwang houden, aldus Reuters. Volgens persbureau AP gaat het om circa tweehonderd migranten. De politie wist zo'n vijfhonderd migranten binnen te houden, aldus AP. Het persbureau meldt dat er in de trein veel schreeuwende en huilende kinderen te horen zijn.

Foto: AFP / Ferenc Isza

Politieagenten in Hongarije proberen migranten te stoppen die te voet naar Oostenrijk proberen te komen. Foto: AFP / Ferenc Isza

Waarom kiezen migranten de gevaarlijke route?

NRC beantwoordt vragen lezers over vluchtelingencrisis. Lezer Serge Mohr heeft bijvoorbeeld een vraag over de weg die migranten afleggen naar Europa. "Als vluchtelingen € 10.000 per persoon kunnen betalen om naar Europa gesmokkeld te worden, dan kunnen ze toch ook een retourticket voor een vliegtuig en een hotel boeken. Zo kunnen ze als toerist binnenkomen. En dan zijn ze er. Of niet?"

Europaredacteur Wilmer Heck legt uit dat het zo simpel niet is:

"Het punt is dat voor migranten uit veel landen, waaronder Syrië en Eritrea, een visumverplichting voor de Schengenzone geldt. Dat visum krijgen ze niet zomaar, omdat gevreesd wordt dat ze na het verlopen ervan niet meer terug gaan. Ze moeten voor zo’n visum kunnen aantonen dat ze tijdelijk in de Schengenzone moeten zijn, bijvoorbeeld voor zaken. Kunnen ze dat niet, dan krijgen ze geen visum en kunnen ze dus niet naar de Europese Schengenlanden vliegen."

Rutte: probleem 'heel complex en urgent'

Tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad sprak Premier Rutte over de vluchtelingenkwestie. Hij noemde het probleem ‘heel complex en urgent’, en sprak de ambitie uit om snel tot een oplossing te komen – al moest hij daarbij toegeven dat het kabinet nog bezig is met het vormen van een standpunt. Volgens Rutte werkt het huidige beleid niet. Hij stelde dat er zowel op nationaal als in breder Europees verband gekeken moet worden naar een nieuw beleid.

Tijdens de persconferentie ging Rutte niet in op uitspraken van andere politici en situaties. Als enige uitzondering noemde hij de uitspraken van zijn Hongaarse collega, premier Victor Orbán:

"Ik neem stevig afstand van Orbans uitspraken die erop wijzen dat hij onderscheid wil maken tussen religies en culturen. Dit soort uitspraken dragen niet bij aan het vinden van een oplossing voor dit probleem."

Tsjechië en Slowakije overwegen treinen door te laten

De ministers van Binnenlandse Zaken uit Tsjechië en Slowakije overwegen treinen door te laten met Syrische migranten die van Hongarije naar Duitsland willen, mits er een overeenkomst bereikt wordt tussen Hongarije en Duitsland. Dat meldt persbureau Reuters.

De Tsjechische minister Milan Chovanec en zijn Slowaakse ambtgenoot Robert Kalinak kwamen zojuist met deze uitkomst uit gezamenlijk overleg. Door de treinen door te laten, hopen ze drama's zoals in het Hongaarse Bicske te voorkomen. In Bicske, op zo’n 35 kilometer van Boedapest, staat al meer dan een dag een trein met vijfhonderd migranten stil. Zij hebben hun reis te voet vervat. Eerder op de dag verlieten honderden vluchtelingen al het station van Boedapest om naar Wenen te lopen.

Wil je een vluchteling helpen? Deze acties kun je steunen

Uit het aantal telefoontjes dat Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ontvangt blijkt dat veel Nederlanders ‘iets’ willen doen om vluchtelingen te helpen. Maar op welke manier? Hoe kun jij je steentje bijdragen? NRC.nl maakte een overzicht van welke acties je kunt steunen.

a

Ingezamelde schoenen voor vluchtelingen.

Ook vanuit Bicske gaan vluchtelingen lopen

In het Hongaarse Bicske, waar al meer dan een dag een trein vol vluchtelingen stilstaat, dringen de gebeurtenissen elders in het land ook door. Net als in Boedapest zijn ook de vluchtelingen daar van plan om te voet verder te gaan naar Oostenrijk en Duitsland, zo meldt Reuters. Eerder op de dag verlieten honderden vluchtelingen al het station van Boedapest om naar Wenen te lopen.
En ook op het asielzoekerscentrum in Bicske volgen vluchtelingen het voorbeeld van elders in het land. Een groep van 64 vluchtelingen zou namelijk dat centrum zijn uitgebroken, zo meldt het Hongaarse persbureau MTI. Datzelfde gebeurde – op een grotere schaal – een uur geleden in een kamp nabij de Servische grens.

Foto AP / Bela Szandelszky

Een groep migranten passeert een brug in Boedapest, op weg naar Wenen. Foto AP / Bela Szandelszky

De voorstellen van Merkel en Hollande

De Franse krant Le Monde heeft de hand weten te leggen op de plannen die president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren maakten over de opvang van vluchtelingen. Die plannen staan in een brief die het duo gisteren schreef aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad.

Merkel en Hollande stellen voor om zogenaamde hotspots te creëren, waar de binnenkomende migranten worden gescheiden. Daar moet een verschil worden gemaakt tussen vluchtelingen die niet langer in eigen land kunnen blijven en mensen die vanwege “economische redenen” naar Europa komen, zo schrijven ze.

Gisteren werd al bekend dat Merkel en Hollande een voorstel hadden gedaan om de vluchtelingenstroom eerlijk over alle lidstaten te verdelen. Op dat gebied kiest het duo zijn woorden zorgvuldig. Er wordt in de brief gesproken over “quota’s” en “verspreiding”. Die moet “eerlijk en op een solidaire manier” plaatsvinden.

Frankrijk en Duitsland willen hun plannen over twee weken voorleggen aan de andere lidstaten van de EU. Als ze dan worden goedgekeurd, kunnen ze nog voor het einde van het jaar worden ingevoerd, schrijven ze.

Filmbeelden van de lopende vluchtelingen

De honderden vluchtelingen die vanmorgen besloten om vanuit Hongarije naar Wenen te lopen, wandelen nu door het centrum van Boedapest. Onze correspondent Roeland Termote liep tussen hen in en maakte filmbeelden (klik op de tweets om ze te bekijken).

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Man with megaphone' Mr Orban, let the syrian people go' #marchoftherefugees #budapest http://t.co/Qh7PlaKsqb

Hongaars parlement neemt wet aan voor doorgangszones

Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die bepaalt dat er doorgangszones komen bij de grens, waar vluchtelingen zich kunnen verzamelen om de grens over te steken. In het wetsvoorstel wordt ook geregeld dat de boete verhoogd wordt voor mensen die via het hek proberen te vluchten dat langs de grens is gebouwd. In het kamp bij de grensstad Roszke zitten volgens de Hongaarse regering zo'n 2.300 vluchtelingen vast.

'Bestuurder vrachtwagen met 71 doden gearresteerd'

Volgens de Oostenrijkse politie is de bestuurder van de vrachtwagen die 71 dode vluchtelingen vervoerde, onder de vijf verdachten die in Hongarije werden gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters.

Vorige week werd langs de Oostenrijkse snelweg A4, die tussen Wenen en Boedapest loopt, een vrachtwagen gevonden met daarin de lichamen van 71 vluchtelingen. Zij zijn waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen. Tijdens een persconferentie zei de Oostenrijkse politiewoordvoerder dat de koelinstallatie van de vrachtwagen niet werkte, waardoor de vluchtelingen al snel geen lucht meer kregen. Tot op heden is nog geen van de vluchtelingen geïdentificeerd. Aan de reisdocumenten te zien zou het gaan om vluchtelingen uit Irak, Afghanistan en Syrië.

NRC-correspondent Roeland Termote bezocht de Oostenrijkse vindplaats van de vrachtwagen. Lees zijn verslag hier.

300 vluchtelingen breken uit Hongaars opvangkamp

De Hongaarse politie heeft een vluchtelingenkamp omsingeld bij de grens met Servië. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een politieverklaring. Reden voor de omsingeling is de uitbraak van zo'n driehonderd vluchtelingen. De vluchtelingen zijn in de richting van de drukke snelweg gegaan die zuidelijk Hongarije verbindt met de hoofdstad Boedapest. De politie probeert de vluchtelingen terug te halen en houdt verkeer aan op de snelweg. Ook de overige 2.300 migranten in het kamp dreigen nu met uitbreken.

Opstootjes uitgebroken op Griekse eiland Kos

De Griekse kustwacht redde vandaag en gisteren in totaal 535 mensen uit de Egeïsche zee; vluchtelingen die de overtocht waagden vanaf de Turkse kust. Vanaf de Griekse eilanden Samos, Lesbos, Agathonissi, Kalymnos en Kos hopen ze het Europese vasteland te bereiken met veerboten.

Tijdens het toeristenseizoen zijn de tickets voor de veerboten schaars. Op Lesbos zijn opstootjes uitgebroken tussen migranten en de politie. Zo'n tweehonderd migranten wachten om aan boord te gaan van de veerboot naar de haven van Piraeus bij Athene. De politie heeft traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Dit zouden actuele beelden zijn uit Lesbos:

Timmermans: EU gaat meer vluchtelingen doorlaten

De Europese Commissie gaat het toegestane aantal migranten dat wordt doorgelaten opvoeren, om zo de druk op Hongarije te verlichten. Dat maakte Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zojuist bekend volgens persbureau Reuters. Later vandaag zal Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hierover spreken, aldus Timmermans.

'Merkel pakt vluchtelingencrisis te traag aan'

Duitse kiezers vinden dat bondskanselier Angela Merkel te traag reageert op de Europese vluchtelingencrisis. De steun voor de 61-jarige politica neemt daardoor af, blijkt uit een peiling van het Duitse televisiestation ARD. Nog 63 procent van de kiezers keurt het beleid van Merkel goed, een daling van 4 procentpunt in één maand.

Hoewel Merkel nog steeds behoorlijk populair is, is de daling volgens Reuters bijzonder scherp. De bondskanselier werd de afgelopen tijd specifiek bekritiseerd vanwege haar trage aanpak van de situatie in het Oost-Duitse stadje Heidenau, waar rechtsextremisten zich tijdlang verzetten tegen de opvang van asielzoekers.

Foto EPA / Arno Burgi

Demonstranten houden een bord op in het dorp Heidenau, op een foto van vorige maand. Ze zijn tegen de opvang van asielzoekers in het dorpje. Foto EPA / Arno Burgi

Honderden migranten besluiten te lopen van Hongarije naar Oostenrijk

Nu de treinen in Hongarije niet meer de grens met Oostenrijk over gaan, kiezen veel vluchtelingen voor een andere wijze van transport. Volgens persbureau AP zijn honderden migranten inmiddels bij het station in Boedapest vertrokken om per voet de reis naar Wenen af te leggen. Dat is ongeveer 240 kilometer lopen.

De politie die de wacht houdt bij het station zou de vluchtelingen geen strobreed in de weg hebben gelegd, aldus AP. Het zou vooral gaan om jonge mannen, die fluitend en schreeuwend bij het station vertrokken. Veel van hen stonden daar al enkele dagen te wachten om daar de trein naar Duitsland en Oostenrijk te pakken.

Cameron: VK gaat duizenden vluchtelingen opvangen

Groot-Brittannië gaat nog eens ‘duizenden extra Syrische vluchtelingen’ opvangen. Dat maakte premier David Cameron vanmorgen tijdens een toespraak in Lissabon bekend. Hij zei volgens persbureau Reuters:

"Gezien de schaal van de crisis en het lijden van de mensen kan ik vandaag aankondigen dat we nog meer gaan doen om onderdak te bieden aan de duizenden Syrische vluchtelingen."

Volgens de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR zou het om vierduizend Syrische vluchtelingen gaan, die momenteel in vluchtelingenkampen in de regio verblijven. Een woordvoerster van premier Cameron wil het door de VN genoemde aantal op dit moment bevestigen noch ontkennen. Volgende week worden meer details bekendgemaakt.

Groot-Brittannië biedt nu al onderdak aan ongeveer vijfduizend vluchtelingen uit Syrië.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Britain to take 'thousands more Syrian refugees': Cameron

Turkse kustwacht stopt drie boten met migranten

De Turkse kustwacht heeft vannacht drie boten aangehouden, met aan boord in totaal 57 Syrische, Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen. De kleine schepen waren op weg naar het Griekse eiland Kos, zo meldt persbureau Reuters. De Turkse politie in Bodrum heeft de schepen in beslag genomen, aldus iemand van de lokale kustwacht.

De vluchtelingen die op de schepen zaten hebben de nacht moeten doorbrengen in de tuin rondom het pand van de kustwacht. De mensen die nog een identiteitsbewijs hebben, worden teruggestuurd naar hun land, met uitzondering van de Syrische opvarenden. De rest blijft voorlopig in Turkije.

Enkele dagen geleden werd de toeristische havenplaats Bodrum nog opgeschrikt door het aanspoelen van verschillende lichamen van vluchtelingen. Onder hen was de driejarige Aylan, die met zijn ouders eveneens de oversteek maakte naar Kos. De politie heeft vier verdachten aangehouden voor die mislukte smokkelactie. Zij worden vandaag voorgeleid.

Dat de route tussen Bodrum en Kos een populaire is voor migranten blijkt wel op het marktplein van de havenplaats, zo schrijft Reuters. Daar zijn reddingsvesten in de uitverkoop, soms voor prijzen onder de 9 euro. Veel van die vesten zijn naar verluidt nep, gemaakt van canvas en sponzen.

Cartoonisten over de vluchtelingenstroom

De een krijgt er kippenvel van, de ander wordt woedend en een derde is radeloos. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met de schrijnende beelden die voortvloeien uit de migrantencrisis. Zo ook cartoonisten. Zij grijpen naar het krachtigste middel dat ze hebben: de pen. We maakten een selectie van de meest indrukwekkende spotprenten van de afgelopen tijd.


Twitter avatar BJennings90 Ben Jennings This week's @theipaper cartoon on Europe's refugee crisis http://t.co/6wr4S3RLQ6

Interactieve producties over migratiecrisis

Op de website van The New York Times staan een aantal fraaie producties over de vluchtelingencrisis. Gisteren kwam de krant al met een indrukwekkende interactieve fotoreportage over 733 migranten uit Oost-Afrika die via Libië de oversteek wilden maken naar Italië. En vannacht volgde een interactieve productie die inzicht geeft in welke Europese landen het hardst geraakt worden door de vluchtelingenstroom en wat zij daartegen doen.

Twitter avatar NYTmag NYT Magazine inside the operation to rescue 733 migrants adrift on the Mediterranean http://t.co/MFmRaNgAOO http://t.co/I7MbOAQcaE

Opnieuw lange rijen voor station Boedapest

Foto AP / Frank Augstein

Foto AP / Frank Augstein

Lichaam Aylan op weg terug naar Syrië

Twee dagen na de bootramp is het lichaam van de verdronken Aylan op weg terug naar Syrië. En niet alleen dat van Aylan, maar ook de lichamen van zijn broer Galip en zijn moeder Rehan, zo meldt persbureau AP. Ze worden begeleid door vader Abdullah, de enige van het gezin die de ramp overleefde. De drie verdronken Syrische vluchtelingen steken vandaag in een convooi de grens tussen Turkije en Syrië over. De lichamen worden begraven in Kobani, de stad waar Aylan en zijn gezin vandaan kwamen.

Vragen over de vluchtelingencrisis? Stel ze!

De vluchtelingencrisis roept – zeker de laatste dagen – een hoop vragen op. Bij de politiek, maar ook bij burgers. Moeten landen bijvoorbeeld niet veel meer doen om de migranten te helpen? Aan de andere kant: hoeveel kan van Europa worden gevraagd als het gaat om de opvang van al deze mensen?

NRC probeerde de afgelopen maanden de problematiek van de vluchtelingencrisis al zo goed mogelijk te duiden. Maar ongetwijfeld hebben jullie lezers nog heel veel vragen over tal van aspecten van deze crisis. Stel ze hieronder, via de mail, Facebook of Twitter. Een aantal van onze specialisten - onder wie correspondenten Roelant Termote (Hongarije) en Stéphane Alonso (Brussel) - beantwoordt ze vanmiddag op deze site.

Wordt de foto van Aylan iconisch?

De foto van de Syrische kleuter die aanspoelde in Turkije maakte veel los. Hij werd al snel ‘iconisch’ genoemd. Maar is hij dat ook? Staat Aylan straks in de schoolboeken, naast een foto van het Vietnamese napalmmeisje? Onze mediaredacteur Wilfred Takken ging op zoek naar een antwoord op die vragen. Lees zijn verhaal in nrc.next hier.

0409nncoverbinnen

Kranten over de hele wereld plaatsten de foto van Aylan.

Vader Aylan: mijn kinderen gleden weg uit mijn handen

De vader van de verdronken Aylan, het driejarige jongetje dat deze week aanspoelde in de Turkse havenstad Bodrum, vertelde gisteren dat hij en zijn gezin al twee keer eerder een poging deden om vanuit Turkije naar Griekenland over te steken. Van daaruit wilden ze naar Canada. Maar bij de derde poging, dinsdagnacht, ging het mis.

Door de hoge golven begonnen de twee bootjes water te maken, zo vertelde vader Abdullah in een verklaring aan de Turkse politie. Hij zei:

“Ik hield de hand van mijn vrouw vast. Mijn kinderen gleden weg uit mijn handen. We probeerden ons vast te houden aan de boot. Iedereen schreeuwde in het pikkedonker.”

Lees het hele verhaal over de vlucht van Aylan en zijn familie vandaag in nrc.next.

'Geen migratiecrisis, maar vluchtelingencrisis'

Gutteres vindt overigens ook dat de term migrant te breed is. Want de mensen die nu vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa trekken doen dat niet omdat ze hier zo graag willen wonen, maar omdat ze simpelweg niet langer veilig zijn in hun eigen land, zo stelt het hoofd van het vluchtelingenbureau van de VN.

“Dit is vooral een vluchtelingencrisis, niet een migratieverschijnsel. Het overgrote deel van de mensen die in Griekenland aankomen zijn gevlucht uit conflictgebieden zoals Syrië, Irak en Afghanistan en rennen voor hun leven.”

VN spreekt van beslissend moment voor Europa

Volgens de Verenigde Naties staat Europa nu voor een “beslissend moment” en is alleen een gezamenlijke en degelijke aanpak het enige dat nog werkt. Een versnipperde of tijdelijke aanpak voldoet niet meer, zo stelt António Guterres, hoofd van het vluchtelingenbureau van de VN. Hij zei vandaag in een toespraak:

“Europa heeft gefaald in het vinden van een effectieve en collectieve aanpak en daar zijn mensen het slachtoffer van geworden. […] Geen enkele lidstaat kan dit in zijn eentje oplossen en geen enkele lidstaat kan weigeren om mee te werken aan de oplossing.”

Volgens het VN-kantoor hebben inmiddels meer dan 300.000 vluchtelingen een poging gedaan om de Middellandse Zee over te steken, veelal in krakkemikkige, volgepakte bootjes. Meer dan 2.600 hebben die oversteek niet overleefd, omdat hun schip omsloeg of zonk bijvoorbeeld. Onder hen ook de driejarige Aylan, wiens foto deze week de wereld over ging.

Libië pleit voor een migrantenconferentie

Niet alleen in het oosten komen veel migranten Europa binnen. Een andere route is vanuit Libië, via de Middellandse Zee, naar Griekenland en Italië. De Libische schaduwregering in Tripoli wil nu dat Europese en Arabische landen samen een conferentie houden om over het migrantenprobleem te spreken.

Volgens minister Mustafa Laqlaib (Justitie) kan Libië de grote stroom migranten, vooral uit Somalië en Eritrea, niet meer aan. Hij zei:

“Deze tragedie moet ophouden. Libië kan de stroom vluchtelingen niet alleen opvangen. Wij zijn ook maar een doorvoerland.”

Migranten nog altijd in Hongaarse trein

Hongarije is een van de landen waar de ernst van de migrantencrisis de afgelopen dagen duidelijk zichtbaar werd. Vele honderden migranten, veelal Syrische vluchtelingen, probeerden dinsdag in Boedapest een trein naar Oostenrijk en Duitsland te pakken. Toen de politie dat probeerde te voorkomen wierpen sommigen van hen zich op het spoor.

Na twee dagen te hebben stilgestaan vertrok de trein gistermorgen alsnog. Maar verder dan Bicske, op zo’n 35 kilometer van Boedapest kwam het voertuig niet. Passagiers kregen toen te horen dat ze moesten uitstappen, om zich te melden bij een kamp voor asielzoekers in de buurt. Veel van hen weigerden en bleven in de trein zitten.

Volgens persbureau AP zitten veel van de migranten vanochtend nog steeds in de trein. Ze willen zich niet in Hongarije registreren, omdat de economische omstandigheden daar minder zijn dan in het nabijgelegen Oostenrijk en Duitsland. Volgens het hoofd van de lokale politie zitten er zo’n 500 mensen in de trein.

Foto AP / Frank Augstein

Vluchtelingen houden zich 's nachts op in de trein in Bicske. Foto AP / Frank Augstein

Foto Reuters / Laszlo Balogh

Foto Reuters / Laszlo Balogh

Polen: niet alleen kijken naar verdeling migranten

Een aantal grote landen binnen de Europese Unie pleit ervoor om de migrantenstroom eerlijk te verdelen over alle lidstaten. Frankrijk en Duitsland maakten gisteren samen een plan, dat ze over twee weken tijdens de Europese Raad willen voorleggen aan andere lidstaten. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Gregorz Schetyna is het echter onvoldoende om alleen te kijken naar de opvang van migranten, zo zei hij volgens Reuters op het Poolse radiostation Zet:

“De omvang van de migrantenstroom is enorm, dus we kunnen ons niet alleen richten – en dan spreek ik over Europa als geheel – op de verspreiding van de migranten over lidstaten. We moeten ook iets doen aan de reden voor hun komst. We moeten nadenken hoe we deze migratiestroom kunnen stoppen, anders zitten we straks met drie tot vier miljoen vluchtelingen.”

Orbán: stroom vluchtelingen is eindeloos

Er komt geen einde aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Als de Europese Unie haar grenzen niet bewaakt dan blijven er tientallen miljoenen vluchtelingen komen. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán volgens persbureau Reuters vanochtend op de radio. Hij zei:

"Nu praten we over honderdduizenden, maar volgend jaar zullen het er miljoenen zijn en er komt geen einde aan."

Orbán overweegt om een hek te bouwen bij de Kroatische grens wanneer migranten via die route zijn land willen binnenkomen. Hongarije is al bezig met de bouw van een 175 kilometer hek van vier meter hoog langs de Servische grens. Oostenrijk verklaarde eerder geen treinverkeer tegen te houden.