Janneke Vreugdenhil Bramenjam

Illustratie Jet Peters

Jampotten vullen kan best een kliederklusje zijn. De meest schone manier van werken vind ik om de schone potten in het gelid op een theedoek te zetten en een (tevens schone!) trechter te gebruiken om de jampotten te vullen. Dan heb ik het wel over een speciale jamtrechter hè, zo eentje met een extra wijde tuit. Die zijn te koop bij elke kookwinkel en als je vaker zelf jam maakt de investering zeker waard.

Vul de potten eerst voor de helft, zodat de koude potten niet barsten door de hete jam, en vervolgens tot de rand. Bij het afkoelen slinkt de jam. Door de potten op zijn kop af te laten koelen ontstaat een vacuüm. Wanneer u ze afgekoeld zijn, of wanneer u een beschaafd plopje hoort, kunnen ze omgekeerd worden.

Minouche Pastier

Puur Confituur

Uitgeverij: Deltas

Prijs: €12,95

    • Janneke Vreugdenhil