Jack van Gelder boos weggelopen bij zijn eigen afscheidsshow

Portret Jack van Gelder Foto ANP / Evert Elzinga

Jack van Gelder is vanmiddag, nog voordat hij aan zou schuiven bij zijn eigen afscheidsuitzending, boos weggelopen. Hij kreeg kritiek van sportjournalisten Johan Derksen, Kees Jansma en Ben de Graaf, die te gast waren in de studio.

De drie studiogasten praatten over de loopbaan van Van Gelder. Ze uitten kritiek op het “hysterische geschreeuw”, het “geblèr” en zijn “uitbundige chauvinisme”. De Graaf:

“Dat die man zo gek doet, een beetje psychiatrisch, dat stoort mij niet, ik zet gewoon het geluid uit.”

De uitzending Jack van Gelder: daar gaat ie werd vanmiddag van 13.00 uur tot 14.00 uur uitgezonden op NPO 1. Vanaf half twee zou Van Gelder aanschuiven, maar zover kwam het niet. Hij liep weg, stapte in de auto en ging ervandoor. Presentator Giel Beelen probeerde Van Gelder nog te bereiken, maar hij nam niet op.

3FM-presentator Giel Beelen:

“Ja, daar gaat ie. Volgens mij is hij al weg. Jack van Gelder is weggelopen. Ja, ik meen het serieus. Ik snap het in zoverre al een beetje. Die zit hier een half uur op de gang te wachten en hoort drie bromberen, denk ik.”

‘Geënsceneerde idioten’

Jack van Gelder uitte zijn woede tegenover De Telegraaf:

“Dit soort geënsceneerde idioten kunnen van mij de pestpleuris krijgen. Sorry, ik heb er geen andere woorden voor. Aan de andere kant is medelijden misschien beter op zijn plaats. Ik had gehoopt dat er geen patiënten bij de uitzending zouden zijn. Helaas.”

De zendermanager van NPO Radio 1, Laurens Borst, heeft inmiddels via Twitter zijn excuses aangeboden. In een bericht schreef hij: “Wat mij betreft had dit niet zo mogen gebeuren. Excuus Jack.”

Twitter avatar Laurens010 Laurens Borst NPO-R1 Excuses

Read: http://t.co/YVI3JrR5wl

‘Zal ik weggaan?’

Via Twitter kondigde Jack van Gelder, rond half twee, zijn vertrek uit de studio aan:

Twitter avatar jackvangelder jack van gelder @pauldeleeuw1962 ja het is belachelijk. Zal ik gewoon weggaan
Twitter avatar jackvangelder jack van gelder @pauldeleeuw1962 zit alweer in de auto

Van Gelder stapt over naar Sport1, een televisiezender waarop de kijker een abonnement moet hebben. Daar gaat hij uitzendingen over EK-kwalificatiewedstrijden en de Champions League presenteren. Vanmiddag was zijn afscheid bij de publieke omroep.

    • Marissa van Loon