IS blaast eeuwenoude graftorens op in Palmyra

Archiefbeeld van graftorens in de eeuwenoude oasestad Palmyra. Het is niet met zekerheid te zeggen of dit ook de torens zijn die door IS zijn vernietigd.
Archiefbeeld van graftorens in de eeuwenoude oasestad Palmyra. Het is niet met zekerheid te zeggen of dit ook de torens zijn die door IS zijn vernietigd. Foto: Reuters / Sandra Auger

Militanten van Islamitische Staat hebben in de Syrische stad Palmyra drie eeuwenoude graftorens opgeblazen. Dat meldt persbureau AP op gezag van Maamoun Abdulkarim, hoofd van de Syrische dienst voor oudheden.

De torens, die op hoger gelegen grond zijn gebouwd, waren een beroemde bezienswaardigheid in Palmyra. De stad staat bekend om zijn eeuwenoude ruïnes en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

IS vernietigt ‘godslasterlijke’ beelden en tombes

Sinds IS Palmyra in mei bezette, hebben de jihadisten er al verscheidene malen toegeslagen. In juni bliezen ze twee antieke pre-Romeinse graftombes op die zij beschouwden als ‘heidens’ en ‘godslasterlijk’. Begin juli gaven ze een video vrij waarop 25 gevangen soldaten van het Syrische leger werden geëxecuteerd in het Romeinse amfitheater van Palmyra.

Eerder deze week werd bevestigd dat IS eveneens de Tempel van Elahbel vernietigde - die stamde uit het jaar 103 na Christus. Ook de tweeduizend jaar oude Tempel van Bel zou zijn opgeblazen, evenals de kleinere Tempel van Baal Shamin. De vernietiging van deze tempels is bevestigd door de VN, die zich baseren op satellietbeelden. IS publiceerde beeldmateriaal waarop te zien zou zijn hoe de tempels worden vernietigd.