Gemeenten uiten onvrede over reorganisatie bij rechtbanken

De rechtbank in Assen, hier op een foto genomen in juni, is een van de rechtsorganen die in afgeslankte vorm verder moet. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zeven betrokken gemeenten hebben tegen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) hun ongenoegen uitgesproken over de reorganisatieplannen voor de rechtbanken. Dat meldt persbureau ANP.

De burgemeesters en gemeenteraden voelen zich aangevallen door de plannen, waarin wordt geregeld dat diverse rechtbanken in sterk afgeslankte vorm verder gaan.

De ontmanteling maakt onderdeel uit van een grote bezuinigingsronde van de Raad voor de Rechtspraak. Komend jaar is er 32 miljoen euro minder beschikbaar en dat bedrag loopt op tot 88 miljoen in 2020.

De protesterende gemeenten zijn Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. In een gezamenlijke verklaring schrijven de burgemeesters dat ze slechts een week de tijd krijgen om de nieuwe plannen te beoordelen en van commentaar te voorzien. Volgens de verklaring zou er te weinig mogelijkheid worden geboden om te overleggen.

“In het besluitvormingsproces is er vrijwel geen mogelijkheid tot overleg en reflectie. Het andere bezwaar is dat er op geen enkele manier stil wordt gestaan bij de gevolgen van het banenverlies voor een regio.”

Ook bij de rechtbanken is verzet hoorbaar. Zo ging het personeel van de rechtbank in Almelo in staking en kwam de Overijsselse Orde van Advocaten in spoedvergadering bijeen.

    • Sjoerd Klumpenaar