The Guard

(John Michael McDonagh, 2011). Dat je voor een sterke film niet meer nodig hebt dan goed geschreven personages bewijst The Guard maar weer eens. Het is het debuut van de getalenteerde Ierse filmmaker John Michael McDonagh, die zichzelf in de traditie van Tarantino en de Coen-broers plaatst met zijn humoristische zwarte gangsterkomedie. De memorabele hoofdrol is voor Brendan Gleeson als tikje anarchistische politiesergeant Gerry Boyle, een kleurrijk figuur: hij drinkt, gebruikt drugs en ouwehoert er flink op los. Maar toch is de graag Russische literatuur citerende Boyle uiteindelijk rechtschapen. Als hij wordt gekoppeld aan een Afro-Amerikaanse FBI-agent (Don Cheadle) en ze samen een Ierse drugsbende moeten oprollen, lijkt het licht absurdistische The Guard de wetten van de buddyfilm te gaan volgen. Gelukkig kiest McDonagh ervoor platgetreden paden te vermijden, met erg aanstekelijk resultaat. Het is dan ook onrechtvaardig en diep treurig dat Calvary (2014), de film die McDonagh – opnieuw met acteur Gleeson – na The Guard maakte, nooit in Nederland is uitgebracht.

André Waardenburg