Exit Robben: weg is hoop bij Oranje

Met tien man werd het duel met IJsland een kwelling (0-1). Helemaal zonder aanvoerder Arjen Robben.

Zondag belangrijk duel om derde plaats

International Bruno Martins Indi deelde niet eens een harde tik uit. Het was meer een laf klapje met zijn onderarm, waarna de IJslandse aanvaller Kolbeinn Sigthorsson gewillig naar zijn hoofd greep. Maar was dat de voormalige spits van Ajax te verwijten? Nee. Zwart op wit staat dat elke vorm van geweld niet thuishoort op het voetbalveld en dus deed scheidsrechter Mazic zijn plicht toen hij de verdediger van Oranje het veld af stuurde.

En zo werd de grootste pechvogel van de avond al binnen enkele minuten vergezeld door de grootste onbenul van de avond. Aanvoerder Arjen Robben was kort daarvoor uitgevallen met een rug- en liesblessure en alsof het publiek niet al genoeg ontgoocheld was, werd het Nederlands elftal na een half uur ook nog gereduceerd tot tien man. Er was hoop dat Nederland zich zou revancheren na de uitnederlaag tegen IJsland, maar na deze twee klappen bleek het elftal reddeloos verloren. IJsland won opnieuw (0-1) en is zo goed als zeker van kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk.

Of Nederland zich straks ook bij de 24 deelnemende landen voegt, valt nog te bezien. Oranje staat acht punten achter op koploper IJsland, zes achter nummer twee Tsjechië en staat één punt boven Turkije, waar de ploeg zondag een cruciale uitwedstrijd speelt in de strijd om plek drie. Nederland moet de huidige derde plek handhaven om zich via de play-offs nog te kunnen plaatsen voor het EK.

„We kunnen rechtstreekse plaatsing nu wel vergeten”, concludeerde Klaas-Jan Huntelaar naderhand. „En dat hebben we aan onszelf te wijten. Persoonlijke fouten hebben ons de das omgedaan.”

Naast Martins Indi ging rechtsback Gregory van der Wiel in de fout. Vragen over te weinig speelminuten bij zijn club Paris Saint-Germain omschreef hij begin deze week als „kinderachtig”, maar wat hij gisteren na rust deed getuigde anders niet van waakzaamheid en scherpte. Van der Wiel veroorzaakte een strafschop met een even domme als onnodige tackle. Hij miste de bal volkomen, waarna Birkir Bjarnason tegen zijn uitgestoken benen aanliep en een strafschop verkreeg die werd benut door Gylfi Sigurdsson.

Huntelaar koos voor diplomatieke woorden na afloop, ook al was hij degene die door Blind naar de kant werd gehaald na de rode kaart van Martins Indi. Blind slachtofferde hem om met Jeffrey Bruma de verdediging te herstabiliseren en koos daarna voor een systeem met Memphis Depay en Luciano Narsingh als twee spitsen. „De trainer maakt die keuze en ik moet dat respecteren”, zei Huntelaar. Over de kaart van Indi: „We hebben allemaal wel wat doms gedaan. Maar dit gebeurde wel in een heel belangrijke wedstrijd.”

Ploeggenoot Wesley Sneijder was vele malen harder in zijn oordeel. Van der Wiel had nooit in zo’n situatie mogen komen, zei hij. Verwijten aan het adres van Martins Indi had hij ook. „We moeten niet doen alsof het niet is gebeurd. We leven in een harde wereld en dan mag je hard zijn.”

Trainer Danny Blind vond het „ongelooflijk onprofessioneel” van Martins Indi, die handelde uit frustratie toen hij Kolbeinn Sigthorsson een tik gaf na een worsteling nabij zijn eigen doel. Zijn zoon Daley Blind, linksback, zei: „Je moet de scheidsrechter gewoon geen optie geven om je een kaart te geven.” Blind junior stond manmoedig de pers te woord, maar ergens leek het alsof hij vocht tegen de tranen. Toch zei hij: „We moeten de koppies niet laten hangen.”

Martins Indi is de eerste international ooit die nu twee directe rode kaarten heeft geïncasseerd. Zijn eerste kreeg hij vorig jaar in de oefeninterland tegen Italië, de eerste wedstrijd waarin Guus Hiddink aan het roer stond. Opmerkelijk genoeg verpestte hij nu dus ook het debuut van diens opvolger Danny Blind, die zelf misschien een gebrek aan opportunisme kon worden verweten. De bondscoach wilde met vier verdedigers blijven spelen en herstelde zijn defensie na de rode kaart van Martins Indi door Huntelaar te wisselen, terwijl de spits juist een speler is die de andere aanvallers Depay en met name Narsingh nodig hebben. Narsingh heeft een afmaker nodig voor zijn voorzetten en is solo nog te bleu voor het internationale topniveau.

Hollands hoop

Eens te meer bleek gisteren hoe afhankelijk Nederland is van aanvoerder Arjen Robben. Hij is als een legercommandant die zijn soldaten weet te overtuigen dat ze de naderende oorlog winnen. Iemand aan wie de andere spelers zich kunnen optrekken en die zo hard meezingt met het volkslied dat je weet dat hij er in de negentig minuten daarna alles aan zal doen om de eer van de natie te verdedigen.

Als een bezetene ging Robben op zoek naar gaten in de defensie van IJsland, maar juist die ijver vormde misschien wel de oorzaak van zijn blessure. Hij bleef maar gaan en voelde na een stevig duel dat er iets klem zat in zijn rug. Hij stapte het veld af, werd even onderzocht door de fysio en daalde zelf de trap af richting kleedkamer. Exit Robben, Hollands hoop in bange dagen.

De buitenspeler vliegt vandaag terug naar München. Niet naar Konya, waar Nederland zondag aantreedt tegen een Turks elftal dat met het mes tussen de tanden zal vechten voor de derde plek.

    • Fabian van der Poll