Ex-president Guatemala brengt eerste nacht na aftreden door in cel

Voormalig president van Guatemala Ottó Perez Molina. Foto EPA/ Esteban Biba

Otto Perez Molina, gisteren afgetreden als president van Guatemala, heeft zijn eerste nacht als ex-president in de gevangenis moeten doorbrengen. Een rechter beval dat Perez moet vastzitten totdat hij later vandaag verhoord wordt vanwege vermeende corruptie en fraude.

Perez trad af toen de rechter een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd, de eerste keer dat dat is gebeurd tegen een nog zittende president. Het corruptieschandaal, ook wel ‘La Linea’ (De Lijn) genoemd, draait om importeurs die smeergeld zouden hebben betaald aan ambtenaren om onder importheffingen uit te komen. De staat is op die manier honderden miljoenen aan inkomsten misgelopen. Het schandaal kwam aan het licht na onderzoek dat samen met een VN-commissie is uitgevoerd.

Stroomversnelling

De politieke carrière van Perez raakte in een stroomversnelling toen deze week eerst zijn onschendbaarheid werd afgenomen, daarna enkele belangrijke leden van zijn kabinet hem verlieten en bekend werd dat zijn voormalige vicepresident, die in de gevangenis zit, voor de rechter moet verschijnen. En dit allemaal een paar dagen voordat er zondag verkiezingen zouden plaatsvinden waarbij zijn opvolger zou worden gekozen.

Perez’ vicepresident Alejandro Maldonado leidt het land totdat de nieuwe president half januari is beëdigd.

    • Frank Huiskamp