Dit zijn dus dertig truien

None
Foto RSPCA ACT/AP

Dit is Chris, en Chris woog op deze foto bijna honderd kilo. Waarschijnlijk was hij nog nooit in zijn 5-jarige leven geschoren. Chris werd gisteren gevonden op het platteland in de buurt van de Australische hoofdstad Canberra door de plaatselijke Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Chris, een merinoschaap, kon amper lopen omdat hij twee keer zoveel gewicht moest meezeulen dan een doorsnee soortgenoot. Uiteindelijk werd het beest in drie kwartier tijd en onder verdoving (zodat hij niet zou sterven van de stress) verlost van ruim 40 kilo aan wol, en dat is voor zover bekend een wereldrecord. Shrek, een Nieuw-Zeelands schaap, was met 27 kilo de vorige recordhouder. Het is een wonder dat Chris het zo lang heeft volgehouden. Merinoschapen, gefokt voor hun wol, hebben geregeld een knipbeurt nodig omdat ze anders problemen kunnen krijgen met hun ontlasting.