Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Register voor ict bij overheid

De overheid en ICT: een problematische combinatie. Vorig jaar concludeerde een parlementaire onderzoekscommissie dat ICT-projecten bij de overheid - door gebrek aan deskundigheid én interesse van politici en ambtenaren - vaak te duur zijn en leiden tot slechte automatisering. Hoe valt dit probleem op te lossen?

In De Telegraaf pleit beroepsvereniging Ngi-NGN voor een beroepscode voor ICT-bedrijven. Wie zich hieraan houdt of de regels overtreedt moet worden bijgehouden in een brancheregister. Sectorgenoten moeten elkaar kunnen aanspreken op hun gedrag, vindt de organisatie. Ook moeten klokkenluiders ruimte krijgen om problemen aan te kaarten, zegt een woordvoerder van Ngi-NGN tegenover de Telegraaf:

“Meer aandacht voor ethiek had ICT-fiasco’s bij de overheid kunnen helpen voorkomen. Een register en beroepscode kan helpen een cultuur te creëren waarbij medewerkers elkaar eerder aanspreken op hun ongewenste en onethische gedrag”.

Ambtenaren mogen klagen

Ambtenaren mogen terecht klagen over hun salaris, meldt Z24. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen hun lonen sinds 2010 veel minder dan die van werknemers in andere sectoren.

Grafiek: CBS

CBS: Ambtenarensalarissen stegen minder dan die van andere werknemers. Grafiek: CBS

Het onderzoek van het CBS laat zien dat de cao-lonen van ambtenaren in het onderwijs, defensie, politie, rechterlijke macht en het rijk in de afgelopen vier jaar maar 1,2 procent stegen. In de particuliere sector was dat vele malen hoger: 5,1 procent.

Plannen Tesla-taks niet van de baan

Nederlanders met een dure elektrische auto waar ze meer dan 50 duizend euro voor hebben neergeteld, gaan dat voelen in hun portemonnee. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes houdt namelijk vast aan de zogeheten ‘Tesla-taks’, schrijft de Volkskrant. Dat betekent dat het belastingvoordeel dat bovengenoemde autobestuurders nu nog genieten beperkt wordt.

De oppositie bestempelt de opstelling van Wiebes als het pesten van milieubewuste Nederlandse automobilisten. Het bijtellingstarief voor bijvoorbeeld de Tesla Model S, die 83 duizend euro kost, wordt verhoogd van 4 naar 22 procent. Pakweg de helft van alle elektrische auto’s in Nederland is een Model S.


Wiebes is echter van mening dat de protesterende Kamerleden net iets te betoverd zijn door de glans rond Tesla, het bedrijf van Elon Musk. Volgens de staatssecretaris gaan zijn plannen pas over een paar jaar in als de dure elektrische auto’s een stuk goedkoper zijn geworden. Daarnaast vindt hij het gek dat partijen als GroenLinks pleiten voor meer belastingvoordeel voor ‘hele grote, dure auto’s’, meldt de Volkskrant.