Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin een foto de wereld in het hart trof

Het aangespoelde lichaampje van de 3-jarige Aylan Kurdi op het strand van Bodrum. De foto ging deze week de wereld over. Foto: REUTERS/Nilufer Demir/DHA

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Over de foto van de week is de voorbije dagen al veel gezegd. Het aangespoelde lichaampje van Aylan Kurdi op het strand van Bodrum. Om eerlijk te zijn: op de redactie vroegen we ons woensdag af of we de foto al dan niet groot moesten brengen. Maar het beeld vat zo goed het vluchtelingendrama samen en is ‘iconisch’ te noemen. Collega Wilfried Takken schrijft overigens terecht dat heel wat foto’s die meteen ‘iconisch’ werden genoemd intussen toch al een beetje vergeten zijn.

Het boek van deze week is ongetwijfeld Purity van Jonathan Frantzen. Pieter Steinz las het boek van 616 bladzijden en geeft er vier sterren aan. Frantzen is een controversieel auteur, schrijft hij. Maar niemand die de roman heeft gelezen zal twijfel aan de literaire kwaliteiten.

Het afscheid van de week was dat van Oliver Sacks, de neuroloog die poëzie in zijn patiënten herkende. ‘Ik ben een bewust wezen geweest, een denkend dier op deze prachtige planeet en alleen dat is een enorm privilege en avontuur geweest’, schreef hij enkele maanden geleden nog in The New York Times.

De blikopener van de week was een verhaal van Arjan Paans en Enzo van Steenbergen. Zij achterhaalden dat wachttijden in ziekenhuis vaak schijn zijn. Specialisten weigeren namelijk in een aantal gevallen patiënten te opereren omdat het met de zorgverzekeraar afgesproken budget op is. De gouden tip is: laat je in januari opereren.

Het museum van de week is het Van Gogh in Amsterdam. Dat heeft sedert enkele dagen een nieuwe entree aan het Museumplein. Architectuurcriticus Bernard Hulsman is enthousiast, noemt het ‘een joyeuze ruimte vol licht’ en gaf ook al vier sterren.

Het Grote Verhaal van de week bracht ons naar Drenthe. Daar spreken de zware jongens vanaf deze maand Noors want 242 criminelen uit Noorwegen komen hun straf uitzitten in Veenhuizen. Verslaggever Wubby Luyendijk ging op onderzoek uit met de vraag ‘Gaat dat lukken?’

De buitenlandreportage van de week is er eentje van Pieter van Os. Hij trok in het voetspoor van schattenjagers, journalisten en goudzoekers naar de bossen rond het Poolse Walbrzych. Op zoek naar een nazitrein vol goud.

De column van de week was er een van Carolien Roelants die zich druk maakte over het ondermaatse niveau van de Amerikaanse politiek en het treurige debat in Washington over het nucleaire akkoord met Iran.

Tot slot: met de filmfestivals van Venetië en Toronto die deze week van start gaan, begint ook het nieuwe prijzenseizoen in de filmwereld. NRC maakte een overzichtvan de films die de komende maanden in première gaan en grote verwachtingen wekken.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch