De lawine van boeken komt weer aangerold

Steeds meer krijgt de Nederlandse boekenherfst de trekken van de Franse rentrée litteraire: uitgevers proberen al hun zekere, mogelijke en eigenlijk niet zo heel erg waarschijnlijke toptitels uit te brengen vóór de winkels half november hun Sinterklaastafels hebben ingericht. Deze week verschenen al romans van Jonathan Franzen, Connie Palmen en Kristien Hemmerechts, de komende weken komen daar Salman Rushdie, Amos Oz en Arthur Japin bij. In oktober besluit de Noorse literaire mannetjesputter Karl Over Knausgard zijn cyclus Mijn Strijd en in november wordt een nieuw deel van A.F.Th. van der Heijdens De tandoloze tijd verwacht: Kwaadschiks. En dan is er De ontdekking van Moskou, een onvoltooide roman van Harry Mulsich. Uitgeverij Van Oorschot ‘dundrukt’ Marga Minco. Jan Brokken komt met nieuw werk, net als Annejet van der Zijl.

Veel schrijvers zijn morgen aanwezig bij Manuscripta, de opening van het boekenseizoen, die dit jaar in Zwolle plaatsvindt (manuscripta.nl). Een dag later presenteren de uitgeverijen Overamstel, Podium en Maven Publishing hun nieuwe boeken op Überamstel in Amsterdam-Oost (facebook.com/uberamstel).

Verspreid over deze bijlage kiezen vier redacteuren van Boeken één titel waar ze bijzonder naar uitkijken.