Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Dat associatieakkoord met Oekraïne is de druppel

Onze politici laten ‘Europa’ over zich heen komen. Stem daarom tegen hun laatste akkoord, betoogt Thierry Baudet.

Nederlandse politici hebben de gewoonte het Europese project over zich heen te laten komen. De open grenzen, de euro. Inmiddels zijn we meerdere crises, miljarden steungelden en een omvangrijk vluchtelingenprobleem verder. Deze zomer was het weer raak. Zonder noemenswaardig debat ratificeerde ons parlement het associatieakkoord met Oekraïne. Het zou slechts gaan om economische ‘samenwerking’, een ‘aangeklede vrijhandelsovereenkomst’ (Ten Broeke, VVD) en voor ‘stabiliteit’ zorgen in de regio (Sjoerdsma, D66). Grote vergissing.

Het akkoord bestaat uit twee delen: het één is economisch, het ander politiek. Oekraïne ratificeerde het politieke gedeelte in maart, maar heeft het economisch gedeelte nog niet ondertekend. Ook niet zo vreemd, want het akkoord met de EU zou de betrekkingen met handelspartner Rusland in gevaar brengen. Begrijpelijkerwijs ziet Rusland niet hoe het de open grenzen met Oekraïne kan handhaven wanneer Oekraïne ook alle producten uit de EU zomaar binnenlaat.

Het politieke gedeelte is wél geratificeerd. Maar dit maakt de regio niet ‘stabieler’. Neem de coördinatie van het defensie- en veiligheidsbeleid waarin het verdrag voorziet. Artikel 4 bepaalt dat Oekraïne en de EU daarin gaan ‘samenwerken’. Dit betekent een halve toetreding tot het transatlantische bondgenootschap. Onlangs beloofde NAVO’s secretaris-generaal Stoltenberg Oekraïne een ‘sterk partnerschap’. Terwijl Henry Kissinger in ongewoon scherpe bewoordingen waarschuwt voor de ondoordachte houding van het Westen richting Rusland, werd gisteren bekend dat de VS de militaire trainingsmissies in Oekraïne zullen intensiveren: roekeloos beleid waar wij via dit associatieverdrag mede in verwikkeld raken.

Ondertussen geeft het associatieverdrag Oekraïne ook verder zicht op toekomstig EU-lidmaatschap. Dit ontkennen Ten Broeke en Sjoerdsma – maar Van Rompuy stelde tijdens de onderhandelingen doodleuk dat Oekraïne ‘op termijn zal worden zoals de andere nieuwe lidstaten’. Het associatieverdrag is de volgende stap in geleidelijke toenadering.

De eerste concrete stappen betreffen Europese financiële steun voor allerlei ontwikkelingsprojecten in Oekraïne én de opbouw van een „visumvrije regeling”. Oekraïne geldt als één van de meest corrupte landen ter wereld. Verwachten we werkelijk dat ons geld goed terechtkomt? Is het werkelijk een goed idee grenscontroles te versoepelen terwijl Oekraïne wereldleider is in illegale vrouwenhandel, kinderprostitutie en doorvoer van drugs – en bovendien in een (burger)oorlog is verwikkeld?

Onze politici zijn ziende blind. Daarom moeten burgers aan de bel trekken. Samen met GeenStijl en Burgercomité-EU is mijn denktank Forum voor Democratie een petitie gestart om de regering te dwingen het associatieverdrag aan de bevolking voor te leggen via een referendum. Bij 300.000 handtekeningen is de Nederlandse staat verplicht een volksraadpleging uit te schrijven. We zijn vastbesloten het benodigde aantal ondertekenaars binnen de daarvoor gestelde termijn van zes weken te halen.