Clinton: sorry dat gebruik privémailaccount verwarrend was

Het 'mailschandaal' heeft Clinton de laatste tijd steeds verder in de problemen gebracht. Foto EPA / C. J. Gunther

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft er spijt van dat er verwarring is ontstaan over het gebruik van haar persoonlijke mailaccount in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dat account was een stuk minder goed beveiligd dan een mailaccount van de regering.

“Ik zou zeker willen dat ik toen een andere keuze had gemaakt en ik snap waarom de Amerikanen er hun vraagtekens bij zetten”, zei Clinton vandaag in een interview met MSNBC. Clinton was niet eerder zo berouwvol over de kwestie. Tot voor kort maakte ze er vooral grappen over, en probeerde ze luchtig te reageren als ze ernaar gevraagd werd. De afgelopen twee weken veranderde ze van toon omdat de kwestie haar blijft achtervolgen. “Wat handig leek, is allesbehalve handig gebleken”, zei ze eerder. Maar, zegt ze er altijd bij, “ik heb nooit geheime informatie verstuurd.”

Clintons mailgedrag heeft haar de laatste maanden in grote moeilijkheden gebracht. Zo groot, dat het zelfs haar nominatie voor de Democratische presidentskandidatuur kan schaden. Haar tegenstanders zijn driftig op zoek naar mogelijk geheime informatie die Clinton vanaf haar persoonlijke mailadres heeft verstuurd. Federale regels verbieden dat.

Mails bevestigen: Clinton duldt geen pottenkijkers

De bulk aan e-mails wordt de komende maanden vrijgegeven, als het ministerie gevoelige informatie heeft gecensureerd. De documenten die tot nu toe openbaar zijn, laten niet overduidelijk zien dat Clinton regels heeft overtreden. Wel voeden ze het al bestaande beeld dat Hillary Clinton geen pottenkijkers duldt. Ze vond het kennelijk belangrijk dat ze vrijuit kon mailen met haar staf.

Naar verwachting zullen er tot begin volgend jaar, het verkiezingsjaar, mails worden vrijgegeven. In de Democratische Partij worden ze er nerveus van. Wat als ze de voorverkiezingen met gemak wint, en volgend jaar alsnog onderuitgaat? Er gaan steeds meer stemmen op om vicepresident Joe Biden kandidaat te laten worden. Biden heeft nog geen nee gezegd, al is de kans dat hij ook echt meedoet niet groot.

    • Pim van den Dool