Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Celstraffen tot negen maanden in ontuchtzaak Schiedamse kelderbox

Een archieffoto van de kelderbox in Schiedam waarin de 16-jarige Esra onder dwang seksuele handelingen moest verrichten.
Een archieffoto van de kelderbox in Schiedam waarin de 16-jarige Esra onder dwang seksuele handelingen moest verrichten. Foto: ANP / Remko de Waal

Drie mannen die tegen betaling seks hadden met een minderjarig meisje in een Schiedamse kelderbox zijn veroordeeld tot celstraffen tot negen maanden. Dat meldt persbureau ANP. De Rotterdamse rechtbank sprak twee andere verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs.

De mannen, variërend in de leeftijd van 25 tot 54 jaar, reageerden op een advertentie op een contactsite voor seksafspraken. Daarin werd de 16-jarige Esra aangeboden als een 18-jarig meisje. De verdachten verklaarden niet te weten dat het om een minderjarig meisje ging.

Een van de verdachten hoorde negen maanden cel tegen zich eisen omdat hij zich eerder aan een dergelijk misdrijf schuldig heeft gemaakt. Een ander kreeg negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De derde man kreeg vier maanden waarvan twee voorwaardelijk, omdat de Rotterdamse rechter niet bewezen acht dat er geslachtsgemeenschap is geweest.

Daarbij moeten de verdachten Esra ook 700 euro smartengeld betalen.

Tweemaal vrijspraak ondanks verklaring Esra

Twee van de vijf mannen werden vrijgesproken, ondanks de verklaring van Esra dat ze seks gehad zou hebben met alle vijf de mannen. Bij deze twee verdachten was daarvoor geen ondersteunend bewijs beschikbaar volgens de Rotterdamse rechter.

Wel werd het de mannen aangerekend dat ze te weinig moeite hadden gedaan om de echte leeftijd van het meisje te achterhalen. Volgens de rechter hadden ze dat vooraf moeten vaststellen.

Het OM reageerde tevreden met de uitspraak. Volgens een woordvoerster zijn de celstraffen ‘van groot belang’ bij dit soort zaken. Mannen komen er volgens haar niet meer mee weg dat ze niet weten dat een prostituee minderjarig is en dat ze daar niet op uit waren.