Asielkinderen Almelo moeten verhuizen

De verhuizing van de uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen in Almelo mag doorgaan. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag vandaag bepaald. Het COA wil dat de gezinnen verhuizen naar andere gezinslocaties zodat het centrum in Almelo beschikbaar komt voor de opvang van nieuwe vluchtelingen.

Asielzoekers en hun kinderen in augustus tijdens een protestmars vanaf Den Haag Centraal naar de rechtbank waar toen ook al een kort geding diende tegen het COA. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De verhuizing van de uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen in Almelo mag doorgaan. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag gisteren bepaald. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil dat de gezinnen verhuizen naar andere gezinslocaties zodat het centrum in Almelo beschikbaar komt voor de opvang van nieuwe vluchtelingen.

De bestuursrechter heeft gistermiddag inderhaast nog besloten dat de gezinnen in ieder geval tot woensdag mogen blijven. Het COA wilde dat de gezinnen maandag al zouden vertrekken.

De 108 bewoners, onder wie 52 kinderen, wonen soms al jaren in Almelo. De kinderen gaan er naar school, hebben er hun vriendjes. Met hulp van Defence for Children hebben zij geprobeerd hun gedwongen verhuizing tegen te houden. De kortgedingrechter boog zich tot twee keer toe over de kwestie. In augustus verklaarde de rechtbank de vorderingen van de gezinnen niet-ontvankelijk. Er loopt nu nog een procedure bij de bestuursrechter.

‘Kinderen zitten met veel vragen’

Volgens een woordvoerder van Defence for Children zijn de kinderen erg verdrietig over de uitspraak: “Ze zitten met veel vragen. Ze hoopten duidelijkheid te krijgen en die er is eigenlijk nog niet.”

Volgens de rechtbank heeft de Staat der Nederlanden de bevoegdheid asielzoekers te herverdelen. De rechter heeft daarin meegewogen dat de gezinnen niet rechtmatig in Nederland verblijven en dat hun een “aanvaardbaar alternatief” wordt geboden.

    • Annette Toonen