Amerika verkoopt Saoedi-Arabië voor 1 miljard dollar aan wapens

De Verenigde Staten gaan Saoedi-Arabië voor 1 miljard dollar aan wapens verkopen, bedoeld voor de oorlog tegen de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak en de oorlog in Jemen. Voorafgaand aan het bezoek van de Saoedische koning Salman aan Washington, dat vandaag begint, heeft het Pentagon de laatste details van de deal uitgewerkt. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gezegd tegen The New York Times.

De deal behelst voornamelijk raketten die passen in het arsenaal van de F-15 gevechtsvliegtuigen die Saoedi-Arabië eerder heeft gekocht van de VS. De Saoediërs hadden ook hun oog laten vallen op de F-35 Joint Strike Fighter, maar zover wilde de Amerikaanse regering niet gaan. Er is maar één land in het Midden-Oosten dat in aanmerking komt voor de nieuwste generatie Amerikaanse straaljagers: Israël.

De deal lijkt bedoeld om koning Salman gerust te stellen na het nucleaire akkoord met Iran. Saoedi-Arabië en de Golfstaten vrezen dat de atoomdeal de invloed van hun shi’itische aartsrivaal Iran in de regio vergroot. De Amerikaanse regering doet veel moeite om haar oude sunnitische bondgenoten in de Golf ervan te overtuigen dat ze nog steeds kunnen rekenen op de VS.

De VS leveren al jaren voor miljarden dollars aan wapens aan de Golfstaten, met name Saoedi-Arabië. Maar de laatste tijd zijn de leveranties fors gegroeid. Sinds president Obama in 2009 aantrad hebben de VS voor 46 miljard aan wapens geleverd aan Saoedi-Arabië. Vorig jaar gaf Riad 76,2 miljard euro uit aan wapentuig, een toename met 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De toenemende wapenleveranties leiden tot kritiek van mensenrechtenorganisaties die zeggen dat de Amerikaanse wapens het Saoedische offensief in Jemen verlengen. Bij Saoedische luchtaanvallen boven Jemen vallen geregeld burgerdoden, zoals vorige maand in de zuidwestelijke stad Taiz waar 65 burgers omkwamen toen een woonwijk werd getroffen.

De interventie in Jemen is tekenend voor de Saoedische assertiviteit onder de nieuwe koning Salman, die zich veel meer dan zijn voorganger opstelt als beschermheer van de sunnieten in de regio. Mensenrechtenorganisaties maken zich hier zorgen over, gezien de vele oorlogen en oplopende sektarische spanningen in de regio. (AP)